Verslag algemene ledenvergaderingen

Verslag Algemene Ledenvergadering 20 mei 2021 (glossy magazine)
(inclusief ALV 30 oktober 2019)

 

 

Verslag Algemene Ledenvergadering 2 maart 2019

Dorpsvereniging Steendam & Coöperatie Steendam

Zaterdag 2 maart, 20.00 u, Podiumcafé Peter en Leni

Presentatie

Link naar de presentatie van de avond: https://prezi.com/xf7rr5djbzjf/?token=cdcd7191d3446ed9c1c2f29ee1588987508ea4f388bef1f383e6aee2d5e8bee4&utm_campaign=share&utm_medium=copy&rc=ex0share

Via het pijltje naar rechts kan de gehele presentatie van de avond doorlopen worden.

  1. Welkom en terugblik 2018 – Ellen Dallinga

Ellen heet namens de besturen van DVS en Coöperatie iedereen van harte welkom tijdens deze vierde Algemene Ledenvergadering en haalt de belangrijkste gebeurtenissen van het afgelopen jaar op: in maart 2018 heeft de dorpsvereniging weer mee gedaan aan NL-schoon. Voor Pasen zijn er leuke stukjes gemaakt. Zo ook voor de kerst. We hebben subsidie gekregen van de voormalige gemeente Slochteren voor ontwikkeling van het dorpshuis en realisatie van de centrumplannen. O.l.v. Phyll is er gewandeld. Meegedaan aan de Dag van het Meer, het Slochterwold Spektoakel. Plantaardigs is leuk bezig met o.a. bloembakken aan de brug. Kabouterpad is weer geopend. Handwerkcafé en klaverjascompetitie worden goed bezocht. De dorpsvisie krijgt steeds meer vorm.

  1. Bestuurszaken DVS – Fred Mahler

Op sheet 4 staan de namen en rollen van het in 2018 in functie zijnde bestuur op rij. Onze secretaris Moniek Zijlstra heeft om werk/studie/privédrukte helaas moeten beslissen om terug te treden als bestuurslid. Moniek wordt ter vergadering hartelijk bedankt voor haar inzet en daarvoor ‘in de bloemetjes gezet’. Mieke Wind heeft aangeboden de secretarisrol van Moniek over te willen nemen. De ALV is hiermee akkoord gegaan.

In de uitnodiging voor de ALV heeft een oproep gestaan aan de leden om eventuele interesse voor een bestuurslidmaatschap tevoren kenbaar te maken. Bij het bestuur zijn geen meldingen binnen gekomen.

            N.B. Direct na de ALV heeft Peter van Tholen, Damsterweg 75, te kennen gegeven wel    toe te willen treden tot het bestuur. Er was toen geen gelegenheid meer dit in stemming te brengen. Onze statuten schrijven voor dat het bestuurslidmaatschap           door de (meerderheid van de) leden moet worden goedgekeurd. Het bestuur beraadt   zich op de wijze waarop dit in het geval van Peter gaat gebeuren.

Medio 2018 heeft het bestuur besloten te gaan werken via een clusterstructuur en het tot dan bestaande maandelijks vergaderritme te wijzigen in een tweemaandelijks ritme.

Sheet 5 toont de clusterindeling waarvoor is gekozen. Het is de bedoeling dat juist ook niet bestuursleden (gaan) deelnemen aan het cluster van zijn/haar interesse. Het coördinatorschap van elk van de clusters ligt wel in handen van een bestuurslid. Op dit moment is dat voor het cluster Activiteiten: Willeke Buist, voor het cluster Zorg & Welzijn: Ellen Dallinga en voor het cluster Belangenbehartiging: Fred Mahler.

  1. Financiën DVS – Willeke Buist

De financiële situatie van de Dorpsvereniging is goed gezond. Er is een mooi banksaldo, en er staan bedragen gereserveerd voor onder andere de onderdelen Activiteiten, AED (onderhoud en training), Dorpsvisie (begeleiding en productiekosten), Kabouterpad (onderhoud en activiteiten), het aan te leggen Ommetje (verkregen subsidie) en Plantaardig(s). Voor 2019 is een subsidie voor activiteiten bij de gemeente Midden-Groningen aangevraagd van €3000.   (Zie sheet 7 t/m 10)

  1. Cluster Zorg en Welzijn – Ellen Dallinga

Ellen vertelt vanuit het cluster Zorg & Welzijn over de stand van zaken met betrekking tot de onderwerpen buurtapp en de AED-trainingen:                            

BUURTAPP

Er is gekozen voor de app van Veiligebuurt.nl. De app is te downloaden via Google Play of de appstore. Op de website Veiligebuurt.nl wordt stapsgewijs uitgelegd wat je moet doen om deze app te installeren. Het is de bedoeling dat met deze app meldingen gedaan kunnen worden als de veiligheidsituatie daar om vraagt. Mensen die de app geïnstalleerd hebben kunnen aan de groep andere aangemelde dorps- of buurtgenoten een bericht sturen. Telefoonnummers worden niet getoond in de app, wel namen.

Uit het publiek wordt gevraagd of er ook buurtapp-preventiebordjes komen. Uit een snelle inventarisatie onder de aanwezigen komt naar voren dat dit wel gewenst zou zijn. Ellen geeft aan dit te gaan regelen bij de gemeente. Wordt vervolgd.

AED

Hierover is overleg gaande binnen het 6 dorpenoverleg. Wellicht dat het mogelijk is het een en ander aan herhalingstrainingen te combineren met de dorpsverenigingen van Hellum, Schildwolde, Tjuchem, Overschild en/of Siddeburen. Ook wordt gekeken of nieuw geïnteresseerden in Steendam de training dan ook kunnen volgen. Meer nieuws hierover volgt binnenkort.

  1. Cluster activiteiten – Willeke Buist

Het nieuwe programma van activiteiten wordt door Willeke gepresenteerd en uitgedeeld op papier. Het programma voor 2019 is ook te vinden op de website Steendam.info: https://steendam.info/activiteiten-d-v-s/  

Willeke regelt als coördinator dorpshuisvrijwilligers sinds vorig jaar maart vrijwilligers om te helpen bij activiteiten van de dorpsvereniging in het dorpshuis/ Podiumcafé. Peter heeft aangegeven dit in de toekomst per activiteit te willen regelen via een daarvoor te vormen Whatsapp/groep. Willeke gaat dit regelen en informeert de dorpshuisvrijwilligers binnenkort.

  1. Cluster belangenbehartiging – Fred Mahler en Mieke Wind

Vanuit het cluster Belangenbehartiging wordt door Fred Mahler en Mieke Wind stilgestaan bij de stand van zaken met betrekking tot de twee onderwerpen het schilddorpenoverleg en het onderhoud van de openbare ruimte van ons dorp. Daarnaast wordt het concept van de dorpsvisie besproken.

SCHILDDORPENOVERLEG

Eerder is in de Nieuwsbrief en op onze website al melding gemaakt van experimentele samenwerking tussen de 6 Schildmeerdorpen – Hellum, Overschild, Schildwolde, Siddeburen, Steendam, en Tjuchem. Hoofddoelstelling is de krachten te bundelen op thema’s en ontwikkelingen die alle dorpen en het omliggende gebied raken. Naast de aardbevingen hebben we te maken met de versterking, energietransitie, N33, Roegwold/Schildmeer, (verkeers)veiligheid, Kultuureiland Damsterplas, bereikbaarheid Ommelander ziekenhuis Scheemda, een (veel) grotere gemeente, etc.

Het experiment gaat ook over democratische vernieuwing. Hoe zorg je dat bewoners pro-actief meedenken en mee beslissen over de (toekomstige) inrichting van hun eigen woon- en leefomgeving en ook zelf – waar het een geschikt project betreft – initiatief nemen bij de uitvoering? Er wordt gemikt op een praktische aanpak, met een centrale functie van integrale dorpsvisies. Bedoeling is om die integrale dorpsvisies de bouwstenen te laten zijn voor een nieuw te vormen Gebiedsvisie voor de 6 dorpen. De verwachting/hoop is dat dit proces de betrokkenheid van dorpsbewoners kan vergroten.  

Het proces wordt nadrukkelijk vormgegeven met directe betrokkenheid en ondersteuning van de gemeente. De gemeente wil inwoners op een andere manier betrekken bij de ontwikkeling van beleid en is daarom ook zeer betrokken bij dit traject. Naast de gebiedsregisseur van Midden-Groningen zijn voor de verdere professionele begeleiding afspraken gemaakt met de Groninger Dorpen en CMO STAMM.

ONDERHOUD OPENBARE RUIMTE

Mieke vertelt dat in maart 2018 het cluster belangenbehartiging een brief aan de gemeente Midden/Groningen schreef om haar zorgen te uiten over het onderhoud van het strandgebied. Er volgden een reeks gesprekken waarin gepraat is over wat er aan onderhoud ontbreekt en hoe de verhoudingen en onderhoudsafspraken in het gebied liggen.

Door de verkoop van een gedeelte van het strandgebied in de zomer van 2017 en de gemeentelijk herindeling per 1 jan 2018 bleek er onduidelijkheid te zijn ontstaan over het onderhoud. Binnen de IBOR (integraal beheer openbare ruimte) van de gemeente wordt er gewerkt aan een betere opzet van het meldingensysteem. Daarnaast is er duidelijkheid over budgetten en werkt men aan het wegwerken van het achterstallige onderhoud. Een gedeelte van het strand is niet  in handen van de gemeente. Met de nieuwe eigenaar poogt de IBOR afspraken te maken over gezamenlijk onderhoud.

Zoals te zien is bij het strand, zijn er al stappen gemaakt in het onderhoud (bijv. het pad dat z’n werkelijke breedte weer heeft), maar er moeten ook nog veel zaken gebeuren. Het cluster blijft in gesprek.

Inwoners van Steendam wordt gevraagd om vooral meldingen te blijven doen van zaken die om onderhoud vragen, niet alleen in het strandgebied, maar ook op andere plekken in de openbare ruimte. Meldingen doen kan zowel telefonisch als via de site van de gemeente Midden-Groningen.

HET CONCEPT VAN DE DORPSVISIE  H1 T-M 4

Hoofdstuk 1 t/m 4 van de dorpsvisie zijn voorafgaande aan ALV van 2 maart 2019 per mail verzonden aan alle leden ter beoordeling. Mieke vertelt tijdens de ALV dat er de komende tijd verder aan het dorpsvisieconcept geschreven zal worden. Het onderdeel ‘wonen’ behoeft nader klankborden, mede omdat de gemeente het afgelopen halfjaar aan de slag is geweest met de Woonvisie. Ook de onderdelen ‘energietransitie’ en ‘relatie burger-overheid’ zullen ingevuld en gedeeld worden. Het uiteindelijke doel is concrete toekomstambities te formuleren, met elkaar te bespreken en in de visie vast te leggen. Daar waar mogelijk zal dit proces gecombineerd worden met het nadenken over de toekomst van Steendam in het kader van de versterking. De werkgroep werkt daarbij nauw samen met de gemeente. Waar nodig zullen in het visietraject professionals ingehuurd worden. We hebben als dorp zelf nog een aantal begeleidingsuren van Stichting Libau staan, deze zullen we ook verderop in het proces nog inzetten.

Als reactie op het concept van de Dorpsvisie kwamen er vooraf per mail en tijdens de ALV uit de vergadering positieve geluiden over de leesbaarheid, volledigheid en foto’s van het document. Er waren een aantal opmerkingen met betrekking tot details, de website Steendam.info zou apart vermeld mogen worden en er is aanvullend historisch beeldmateriaal ter beschikking gesteld. De zeilvereniging gaf aan dat de verbondenheid van Steendam en het Schildmeer met de zeilsport naar haar idee meer benadrukt zou mogen worden en heeft daartoe een stuk tekst aangeleverd, waarin onder andere iets gezegd wordt over de Schildweek als belangrijk evenement voor Steendam.  Deze opmerkingen zullen door de werkgroep meegenomen worden in het document. De werkgroep  bedankt iedereen voor het lezen en meedenken tot nu toe.

De eerstvolgende dorpsvisiebijeenkomst zal waarschijnlijk in week 13 plaatsvinden. Die bijeenkomst zal in accent in het teken staan van het thema Wonen in Steendam. 

 

  1. Werkgroep Versterking – Christiaan Wiepkema en Henk Bos

Christiaan licht de organisatie en de planning van de onlangs gestarte werkgroep versterking toe. Henk Bos geeft antwoord op de vraag wat dorpsvereniging, coöperatie en dorpsbewoners in het proces van versterking voor elkaar kunnen betekenen en doet een voorstel voor een aanpak waarbij we op individueel en op collectief niveau gaan nadenken over de toekomst van onze woningen en van ons dorp.

ORGANISATIE EN PLANNING WERGROEP VERSTERKING

De werkgroep bestaat uit 15 dorpsgenoten. Daarnaast is er begeleiding door projectleider Jornand Veldman en buurtregisseur Mathilde Pruntel vanuit de gemeente, en projectleider Hein Gerben vd Meij vanuit de NCG. De doelen van de werkgroep zijn het vergaren van kennis en antwoorden op vragen van leden. De werkgroep onderhoudt contacten met belangenverdedigers als de WAG, Groninger Bodembeweging en Gasberaad. De werkgroep wil nadrukkelijk als dorpscollectief optreden en als dorp/ vanuit het dorp plannen maken voor het Nationaal programma Groningen.

Christiaan licht verder kort het plan van aanpak van de gemeente (mbt Steendam) toe. De inzet van de gemeente is dat Steendam in 2019 als geheel opgepakt gaat worden. De capaciteit is hierbij nog een uitdaging. (zie oa sheet 28).

Er heeft een vooroverleg met de gemeente en de werkgroep plaatsgevonden over de opstart van een NPG-aanvraag voor alle plannen en wensen in Steendam. Binnenkort is er hierover overleg met de wethouder en met de NCG. Daarna is het plan dat de werkgroep tweewekelijks overleg heeft met NCG en gemeente. De werkgroep gaat verder op 7 mrt starten met een spreekuur (zie toelichting Henk Bos hieronder) en een Versterkingscafé in het dorpshuis, elke tweede zaterdag van de maand van 16-17 u.

VAN ONDEREN-NAAR-BOVEN-AANPAK

Henk Bos stelt een aanpak voor waarbij we proberen zelf individueel en collectief zo veel mogelijk zeggenschap te krijgen over wat er met onze huizen en ons dorp gaat gebeuren. We zetten daarbij in op het verkrijgen van een eigen budget per woning èn voor het gehele dorp. Het idee is dat we onder het motto ‘huis in eigen hand – dorp in eigen hand’ met een ‘van-onderen-naar-boven’-aanpak het beste uit de versterkingsoperatie zullen komen. Belangrijk in dit proces is dat iedereen gaat nadenken over de eigen (woon)toekomst in Steendam en de (woon)wensen die daar mee samenhangen, en we dit vanuit Dorpsvereniging en Coöperatie in kaart gaan brengen in persoonlijke dossiers en een (samen met de gemeente opgesteld) integraal dorpsplan. Daarnaast is van belang dat we zoveel mogelijk onze kennis delen en ervoor zorgen dat dorpsgenoten die dat nodig hebben vanuit DVS en Coöperatie advies en ondersteuning kunnen krijgen bij individuele schadeclaims of over versterking van de woning. Claims/wensen/eisen die het individuele dossier overstijgen en het dorps/gebiedsbelang dienen kunnen we met breed draagvlak bij de gemeente (of andere instanties) aanhangig maken, waarbij wordt aangesloten en voortgeborduurd op de Dorpsvisie.

Om de individuele wensen in kaart te brengen start Henk Bos gesprekken met dorpsbewoners. Als je hier aan deel wilt nemen, kun je Henk alvast benaderen. Deelname is natuurlijk geheel vrijwillig. Als bewoner hou je eigendom van en beheer over eigen dossier, jij beslist welke gegevens er (geanonimiseerd) ter beschikking worden gesteld op dorpsniveau. Duidelijk mag wel zijn dat de kracht van de samenwerking is gediend bij het zo breed mogelijk beschikbaar willen stellen van de ‘eigen gegevens’.

Uit het publiek komt de vraag hoe er gezorgd wordt voor waarborging van de privacy. Christiaan geeft als antwoord dat het hun idee is dat de bewoner zelf de bestanden in eigendom ouden, en ze gaan zorgen voor een systeem waarbij er met een nummer gewerkt wordt.

Uit het publiek komt daarnaast de opmerking dat het wel danig nieuwe informatie is dat het fijn zou zijn het nog eens na te kunnen lezen. Kan het ook op de website komen te staan, en kan er wellicht een voorbeeld gemaakt worden van een dossier? Christiaan en Henk geven aan dat dat gedaan zal worden.

  1. Stichting Dorpshuis – Christiaan Wiepkema

Christiaan vertelt over de activiteiten die de Stichting Dorpshuis in 2018 heeft ondernomen. Zo is er een schutting geplaatst, zijn er bomen gekapt en is er grond verworven met betrekking tot het talud aan de zijkant van het gebouw en het hogere terrasdeel aan de achterkant.  In september 2018 deed de Stichting Dorpshuis een noodmelding bij de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen ivm de vele scheuren in het pand, die in kort tijdsbestek steeds erger geworden waren. Na inspectie concludeerde de TCMG dat er geen direct gevaar op dat moment was.

Wat betreft de versterking en verbouwing van het pand kan gemeld worden dat het pand aan de Damsterweg 20 eind 2017 zonder aanwijsbare reden van de lijst van versterkingsdorpshuizen is verdwenen, en tot iedereens verbazing niet als dorpshuis/ café mee is genomen in het HRA/model. Door een alarmbrief van de stichting en een gesprek met de NCG kon het tij worden gekeerd, komt er binnenkort een ‘quickscan’ (snelle inspectie) en binnen twee maanden eindelijk duidelijkheid. Na overleg is er besloten dat gezien de situatie de in 2018 toegekende subsidiebedragen ook gebruikt mogen worden voor nieuwbouw ipv verbouw. De Stichting Dorpshuis is zich aan het voorbereiden op het advies en heeft daarbij de optie sloop-nieuwbouw uitgewerkt.  Er is een basisontwerp en begroting gemaakt voor een eventueel nieuw pand. Het plan zou sluitend te maken zijn met de gelden die de versterking zou kosten. De plannen zullen geïntegreerd worden in de centrumplannen.

Voor 2019 speelt er voor de Stichting Dorpshuis verder de dijkverbreding langs het Afwateringskanaal (Waterschapsproject vanaf de brug van Steendam tot in Tjuchem). Dit heeft impact op de parkeerplaats aan de overzijde van het Dorpshuis. De Stichting heeft hierover binnenkort overleg met het Waterschap.

Daarnaast doet de stichting mee aan de Clubkas campagne van de Rabobank voor een digitale piano in het dorpshuis. Binnenkort zal hier op de website en in de Nieuwsbrief aandacht aan besteed worden.

  1. Financiën Coöperatie – Fred Mahler

Sheet 52 geeft de financiële stand van zaken van de coöperatie weer. In 2018 hebben zich slechts weinig financiële transacties plaatsgevonden. De voornaamste bedragen zijn betaald voor gemaakte kosten voor het Project Duurzame Energie, o.m. voor de inschakeling van professionele expertise op specifieke terreinen. Voor de controle door de kascommissie hebben zich dezelfde leden aangemeld als voor de kascommissie van DVS.

  1. Energieproject Coöperatie – Klaas Smit

Klaas vertelt tijdens de ALV over de huidige status van de vorderingen van het energieproject van de Coöperatie:  wat zijn de plannen en waar is de Coöperatie de afgelopen periode tegenaan gelopen?

De Coöperatie is nog steeds bezig met het verwezenlijken van een locatie voor ons energiepark. De leden van de Coöperatie hebben inmiddels vele gesprekken gehad met de gemeente en de provincie. Helaas heeft dit traject een lange looptijd nodig, hier zijn allerlei oorzaken voor te benoemen. Maar waar het nu om gaat is dat de Coöperatie vorderingen maakt.

Bij de laatste bijeenkomst is voorgesteld om gebruik te maken van Stichting Libau, adviseur van zowel de gemeente als de provincie. Samen met Libau heeft de Coöperatie in september 2018 een bijeenkomst georganiseerd. Hier zijn alle betrokken partijen (Libau, LGW, Provincie Groningen, Gemeente Midden-Groningen, NAM, Waterschap, Kultuurpark Damsterplas, Coöperatie Steendam)  die invloed zouden kunnen hebben in het vergunningentraject bijeen laten komen. Het doel was antwoord te krijgen op de vraag: ‘Hoe plaatsen we 7 windmolens op een juiste locatie bij Steendam?’. De verschillende partijen zijn daarbij in ploegjes gezet met deze opdracht, met de uitkomsten is Libau mee aan de slag gegaan en heeft een mogelijke locatie voorgesteld.

Deze locatie wordt op dinsdag 19 maart besproken op het Provinciehuis, dan moet de keuze gemaakt worden of het door kan gaan op deze locatie. Hier zullen dan details op tafel komen die nodig zijn om het vergunningtraject klaar te maken. Hierna kan de Coöperatie over tot het uitzetten van opdrachten voor de windmolens en zonnepanelen en bij het verkrijgen van de vergunning kan dan de bestelling doorgezet worden, kan er een planning gemaakt worden voor uitvoering van het energiepark etc. Het mag helder zijn dat het nog niet zover is en er voor die tijd nog uitgebreid met het dorp gesproken zal worden, en er nog bijeenkomsten plaats zullen vinden als er meer duidelijk is.  

  1. Onderzoek vd Coöperatie – Klaas Smit, Luc Wegman, Sander Vergeer, Onno Bosman

De Coöperatie begeleidt drie studenten van de Hanzehogeschool bij hun afstuderen. Tijdens de ALV hebben deze studenten zich voorgesteld en een korte presentatie gegeven over wat ze voor de Coöperatie en dus voor het dorp onderzoeken.

                Luc Wegman: student Bedrijfseconomie,

            onderzoekt de businesscase van het            energieproject voor de Coöperatie.

            Onno Bosman: student Accountancy,           onderzoekt de verduurzaming, isolatie en    de             Versterkingskosten.

            Sander Vergeer: student Bouwkunde,          onderzoekt de bouwkundige             koppelkansen en waardevermeerdering in       het       kader van de Versterkingsoperatie.

Het tweede gedeelte van de presentatie ging over de versterkingen, hoe wij die als coöperatie zien. Het probleem die wij als coöperatie zien is dat de hele situatie ons emotioneel en financieel raakt. Onze huizen verliezen hun oorspronkelijke waarde, daar waar de meeste alle dagen voor aan het werk zijn of al voor aan het werk geweest zijn. Wij zijn er van overtuigd dat de stempel aardbevingsschade een stempel is die voor lengte van dagen op de woningen zal blijven. En Hierdoor zal er dan bij verkoop altijd een discussie zijn over de waarde van deze woningen, dit zal dan als uitkomst een waardevermindering met zich mee brengen. Om deze waardevermindering tegen te gaan en er een oplossing voor te bieden hebben wij als coöperatie het volgende bedacht. Bij de versterkingen zullen bouwkundige ingrepen gedaan worden, hoe die ingrepen er uitzien is nog niet duidelijk. Maar wat we wel weten is dat er hierdoor kansen kunnen ontstaan (koppelkansen) hier gaat het ons dan ook om. We moeten met elkaar gaan nadenken over hoe die kansen er zouden kunnen uitzien en dit is voor iedereen persoonlijk. Volgens ons zijn er genoeg mensen die hier totaal niet mee bezig zijn, maar als we vervolgens vragen. Bent u tevreden over uw huidige situatie of zou u in het belang van de toekomst nog wel graag wat willen veranderen, begint men in eens na te denken. Dit is ons doel nadenken over de mogelijkheden en hiervoor hebben wij een opdracht bedacht voor een student bouwkunde. Hij moet er voor zorgen dat er een model komt waar in alle juiste vragen bij u op tafel komen en dat u kans krijgt om nadenken over de toekomst van u woning. En dat als de versterkingen doorgaan u met uw eigen wensen aan tafel zit. Deze wensen zullen voor u een waardevermeerdering naar voren brengen en er voor zorgen dat na al deze ellende u een bestendig duurzame toekomst te gemoed gaat. Onze visie is dan ook dat alle woningen die versterkt moeten worden energiezuinig, duurzaam en levensloopbestendig moeten zijn. Dit zal de waardevermindering vergoeden en weer een leefbare toekomst bieden.

  1. Afsluiting – Fred Mahler

Verslag ALV 12-02-2018.

Vooraf bij dit verslag: Tijdens de ALV zijn bij alle onderwerpen informatieve  dia’s vertoond. Die presentatie geeft voor een belangrijk deel  inzicht en overzicht van hetgeen er die avond onder de aandacht is gebracht.

De hele presentatie is via de link https://prezi.com/xf7rr5djbzjf/algemene/ . Hierdoor kan dit verslag zo compact mogelijk blijven.

Bij elk agendapunt hierna staan de nummers van de betreffende dia’s in de presentatie vermeld.

.

  1. Opening en Terugblik 2017 (Ellen Dallinga, vice-voorzitter DVS)

(sheets 1 – 3)

Ellen heet iedereen welkom.

Afgelopen jaar is er veel gebeurd in Steendam. Er zijn bloemperken gerealiseerd aan de zuid- en noordkant van het dorp, er zijn meerdere bijeenkomsten geweest m.b.t. de dorpsvisie in ontwikkeling, er is een groep dorpsbewoners bezig geweest met plannen voor de dorpskern, er is ingehaakt op de opruimactie Nederland Schoon, er is gestart met de (jaarlijkse) zonnebloemenactie, er waren kabouterpad activiteiten, er zijn bloembollen geplant ……. Bijna te veel om op te noemen. Kortom, het was een prachtig jaar, waarin we veel bereikt hebben.

 

  1. Resultaten enquête. (Fred Mahler, voorzitter DVS)

(sheets 4 -5)

In januari 2018 is een korte enquête uitgezet in het dorp. Door de vele ontwikkelingen in ons dorp en omgeving was bij het bestuur was de behoefte ontstaan om elke bewoner/lid de mogelijkheid te geven zijn/haar mening kenbaar te maken, zonder daarvoor naar een dorpsbijeenkomst af te hoeven ‘reizen’. De resultaten zijn voor meer dan 95% positief te noemen.

Sheet 5 en 6 van de presentatie geven een meer gedetailleerd overzicht.

  1. Bestuurszaken DVS. (Moniek Zijlstra, secretaris DVS)

(sheets 6 – 9)

 

Het bestuur bestaat op het moment uit 6 leden:

  • Fred Mahler – voorzitter
  • Moniek Zijlstra – secretaris
  • Willeke Buist – penningmeester
  • Ellen Dallinga – vice voorzitter / algemeen bestuurslid
  • Grietje Koers – algemeen bestuurslid
  • Mieke Wind – algemeen bestuurslid

Eens in de 4 weken is er een bestuursvergadering. De notulen zijn voor een ieder te vinden op de website https://steendaminfo.nl onder kopje dorpsvereniging àbestuur àverslagen bestuursvergadering.

Het bestuur houdt zich bezig met o.m. :

  • het organiseren van verschillende activiteiten in en om het dorp voor de aangesloten bewoners en andere belanghebbenden, voor zowel volwassenen als kinderen.
  • het waken voor en bevorderen van de instandhouding en waar mogelijk de versterking van de kwaliteit van bebouwing en beeld van het dorp.
  • het waken voor en bevorderen van de instandhouding van de kwaliteit van de paden/wegen en openbare ruimtes.
  • het behouden en het zo mogelijk bevorderen van een optimaal woon- en leefklimaat van Steendam en haar omgeving.

En, niet onbelangrijk, DVS fungeert als klankbord voor de bewoners van Steendam. DVS kan het aanspreekpunt zijn van de gemeente en zorgdragen voor een goede communicatie tussen gemeente en dorp.

Het bestuur van DVS bestaat op het moment uit 6 leden.

Peter van Zeijl heeft zich – ook ter vermijding van belangenverstrengeling – teruggetrokken als bestuurslid/secretaris. Hierdoor is een vacature ontstaan.

Uit het dorp hebben zich 2 bewoners aangemeld met belangstelling voor een functie binnen het bestuur, te weten Sjouktje Kopenga en Jordy de Fretes.

Naast het ontstaan van deze vacature speelt voor een aantal zittende bestuursleden dat de in de statuten vastgelegde maximale bestuursperiode van 3 jaar in beeld is / komt. Het betreffende bestuurslid treedt dan af, maar kan zich wel weer herkiesbaar stellen. De betreffende bestuursfunctie staat tevens wel ook open voor mogelijk andere geïnteresseerden.

Fred Mahler, Willeke Buist, Ellen Dallinga en Grietje Koers zijn op dit moment drie jaar bestuurslid en willen zich alle vier weer herkiesbaar stellen. Voor Fred en Ellen geldt dat zij zich voor een nieuwe zittingstermijn van drie jaar herkiesbaar stellen. Grietje heeft aangegeven zich voor een periode van twee jaar herkiesbaar te stellen, en Willeke in elk geval tot februari 2019.

Ook via de website is e.e.a. kenbaar gemaakt, met het gemelde resultaat tot dusver: belangstelling van Sjouktje Kopenga en Jordy de Fretes.

Tijdens de vergadering wordt aan aanwezige leden de gelegenheid geboden zich alsnog te kandideren als bestuurslid. Omdat er niemand meer van die gelegenheid gebruik maakt stelt het bestuur aan de ALV voor om akkoord te gaan met de volgende samenstelling:

Fred Mahler (voorzitter), Willeke Buist (penningmeester), Moniek Zijlstra (secretaris), Ellen Dallinga (vice voorzitter), en als algemene bestuursleden Grietje Koers, Jordy de Fretes, Sjouktje Kopenga en Mieke Wind.

Door alle aanwezige leden is bovengenoemd voorstel goedgekeurd.

  1. Financiën Dorpsvereniging (Willeke Buist, penningvrouwe)

(sheets 10 – 14)

 

De jaarrekening 2017 is opgemaakt en gecontroleerd en goedgekeurd door de kascommissie, bestaande uit de leden Sjouktje Kopenga en Taco Stammes.

Geconstateerd is dat de financiën er gezond voor staan. Het positieve saldo per 1-1-2017 bedroeg €1.834, per 31-12-2017 is dit gestegen tot € 11.240. Dit is inclusief een bedrag aan ontvangen subsidie voor de dorpsvisie en voor het jaarlijkse onderhoud aan de AED. In totaal bedraagt dit nog ca. € 9.500 aan verplichte bestedingen. Per saldo rest er dus een bedrag aan ‘vrij besteedbare middelen’ van ca. € 1.750.

Een gedetailleerd overzicht van de inkomsten en uitgaven is te vinden op sheet 11 e.v. 

  1. Financiën Coöperatie (Fred Mahler, penningmeester)

(sheet 37)

 

De jaarrapporten 2016 en 2017 zijn opgesteld door Administratie- en Belastingadvieskantoor Dallinga te Schildwolde. Ter controle door de leden vraagt de penningmeester staande de vergadering om vrijwilligers voor de kascommissie. Hiervoor melden zich aan Marianne Hoffmann, Henk Koop en Henk Bos. Met hen gaat een afspraak gemaakt worden. Na goedkeuring zullen de cijfers aan de leden beschikbaar worden gesteld. Ondertussen liggen de jaarrapporten voor een ieder die dat wil ter inzage bij de penningmeester.

  1. Activiteiten 2018 DVS (Willeke Buist, coördinator activiteiten)

(sheets 15 – 17)

 

Er staat wederom een breed scala aan activiteiten op de agenda voor 2018. Van bloemschikken en paaseieren zoeken tot bioscoop in de open lucht. En uiteraard het inmiddels traditie geworden borreluurtje (+ hap) op elke laatste zaterdag van de maand.

Voor een volledig overzicht zie sheet 17.

  1. Vrijwilligers gevraagd

(sheet 18)

 

Zoals bekend gaat het pand waarin het Podiumcafé van Peter & Leni is gevestigd een stevige verbouwing / gedaantewisseling tegemoet en is er ook formeel sprake van een echt dorpshuis voor Steendam. Met die verbouwing ontstaan er ook betere mogelijkheden om de activiteiten van DVS en Coöperatie te laten plaatsvinden zonder dat het de exploitatie van het Podiumcafé door Peter & Leni in de weg kan zitten. Dat brengt ook met zich mee dat de afspraken met Peter & Leni op de nieuwe situatie zijn aangepast. Dit houdt o.m. in dat Peter en Leni geen eigen personeel meer gaan inzetten bij activiteiten vanuit DVS en Coöperatie, maar dat er hulp geboden gaat worden door leden/dorpsgenoten. We gaan dus vrijwilligers werven voor diverse werkzaamheden, zoals helpen met o.a. koffie/ thee schenken, afruimen, afspoelen & opruimen.

Bewoners die in de enquête hebben gemeld beschikbaar te zijn voor ‘af en toe klussen’ worden t.z.t. het eerste benaderd, maar ook anderen kunnen zich nog aanmelden: GRAAG ZELFS !!

Het streven is te gaan werken met een groep, zodat er gerouleerd kan worden.

 

  1. Zorg en welzijn (Ellen Dallinga, coördinator)

(sheets 19 – 24)

 

  1. AED

Afgelopen jaar is er een AED geplaats en hebben verschillende dorpsgenoten een AED training gevolgd. De training wordt door sommige verzekeraars vergoed. Is dit niet het geval dat kan dat bij het bestuur melden.

 

  1. Dorpsapp

Een werkgroepje is bezig met het maken van een dorpsapp. Het is de bedoeling deze in de loop van het jaar in de lucht te hebben, met als doel:

  • Veiligheid (buurtpreventie)
  • Zorgzaamheid (burenhulp)
  • Saamhorigheid (buurt informatie)

De app is niet bedoeld voor privéaangelegenheden of marktplaatsachtig gebruik.

Nadere informatie volgt na de zomer. Uiteraard staat deelname vrij.

  1. Belangenbehartiging DVS (Fred Mahler, coördinator)

(sheet 25)

 

  1.  

De voortgang in de opstelling van de dorpsvisie is wat vertraagd. Dat heeft goede redenen: de aandacht en tijd die nodig was voor het Centrumplan, de aankoop + aanpak van het Dorpshuis en de onduidelijkheid over de effecten van de (mogelijke) versterkingsoperatie. De werkgroep die met de Dorpsvisie aan de slag is (Moniek, Ellen, Mieke, Fred) heeft in de planning staan om de Dorpsvisie in de 2e helft van 2018 af te ronden. Dat uiteraard na ruime afstemming/discussie/overleg met alle Steendammers.

 

  1.  

De subsidie aanvraag is ingediend bij de NCG. Naar verwachting komt hier eind april meer nieuws over. Het kompas heeft een groene kleur.

 

  1. Aardbevingen & versterking.

Onduidelijkheden en onzekerheden alom. Steendam is de komende maanden aan de beurt voor de bouwkundige keuringen, die basis gaan vormen voor het versterkingsadvies. Behalve voor iedere woning afzonderlijk, speelt de voortgang in dit dossier een grote rol bij de realisatie van het centrumplan en de aanpak van het dorpshuis.

Voorlopig is het afwachten wat dit proces oplevert. Vanuit het bestuur DVS wordt nadrukkelijk de vinger aan de pols van de voortgang gehouden, o.m. door regelmatig aan te zitten bij bijeenkomsten in Overschild ons buurdorp waar de eerste ‘kastanjes uit het vuur gehaald moeten worden’.

 

  1. Nieuwe gemeente.

Steendam maakt sinds 1-1-2018 deel uit van de nieuwe gemeente Midden-Groningen. Het College van B&W heeft besloten om in de portefeuilleverdeling ook in te spelen op gebiedsgerichte aandacht. Alle steden en dorpen in de gemeente zijn geclusterd verdeeld over de 5 wethouders. Steendam valt onder het cluster met als wethouder Anja Woortman. Met haar bestaat – vanuit de gemeente Slochteren – al langer een goed en constructief contact. Het bestuur van DVS is blij dat ook binnen de nieuwe gemeente die lijn kan worden voortgezet. Ook ambtelijk is er sprake van gebiedsgerichte aandacht. Voor Steendam is de ‘ambtenaar van dienst’ Liesbeth Zwart geworden. Ook met haar is al uitgebreid (en prettig, beloftevol) kennis gemaakt.

 

  1. Werkgroepen DVS. (Mieke Wind, bestuurslid)

(sheets 26 – 29)

 

  1. Plantaardigs

De werkgroep Plantaardigs is vol verwachting wat de bollenplantactie van dit najaar straks zal laten zien.

Afgelopen jaar zijn er (ter hoogte van Damsterweg nr. 15) als proef 4 soorten vaste planten in een verkeersremmer gezet. Eind maart zullen we kunnen zien welke planten de winterse omstandigheden het beste hebben overleefd. We willen dan de meest sterke plant in de andere verkeersremmers gaan zetten. Voorwaarde daarbij is wel dat we enkele omwonenden vinden om deze beplanting in de gaten te houden. 

Bert Zijlstra heeft aangeboden om voor de bloembakken, die we graag weer aan de brugleuning willen hangen, petunia’s te gaan zaaien. Zodat zullen we dit voorjaar weer een kleurig centrumpunt  hebben.

Als er dorpsgenoten zijn die mee willen denken en doen in deze werkgroep Plantaardigs: van harte welkom!!

  1. Kabouterpad

Wat betreft het Kabouterpad was het afgelopen jaar een bewogen jaar. De werkgroep is bezig geweest een oplossing te vinden voor overlast, er viel een boom om midden op het grote toegangsbord en er is het verhaal van de essentaksterfte.

Daarnaast gelukkig ook leuke acties: nog steeds veel positieve reacties op het pad, de edities van de Kabouterkranten, en een gezellige Pasen. Met Pasen hebben we voor het eerst het eieren zoeken bij de kabouters gedaan en dat was een groot succes. We hopen dat we dat dit jaar weer kunnen doen….

Het hele kapproject duurt veel langer dan verwacht. Er is net een nieuw bericht van de boswachter gekomen: de grond is nog steeds veel te nat. Staatsbosbeheer doet haar uiterste best de stammen voor 15 april uit te rijden, maar weet niet zeker of dat gaat lukken.

In het voorjaar van 2017 hebben we een kleine enquête uitgezet onder de dorpsgenoten die met hun achtertuin grenzen aan het Kabouterpad. De uitkomst was dat 2 huishoudens het prettig zouden vinden dat het pad verdween achter hun tuinen. Daarom is er in samenspraak met Staatsbosbeheer een omlegging bedacht. Als de kabouters er straks weer in gaan, zal het pad iets anders lopen dan voorheen.

  1. Ommetje

Wat betreft het Ommetje kunnen we melden dat er al geruime tijd de voorbereidingen bezig zijn voor een Steendamster Ommetje. Ommetjes zijn wandelroutes van een km of 2 tot 8 nabij een dorp of stad, hier in de provincie uitgezet door Landschapsbeheer Groningen in samenwerking met vrijwilligers.

Hellum kent bijvoorbeeld een Ommetje dat begint bij de brug over de Helmster Vaart.

Hier in Steendam zal het Ommetje op de parkeerplaats tegenover Peter en Leni beginnen. Alle voorbereidingen (route bedenken, proeflopen, grondeigenaren om toestemming vragen etc.) zijn inmiddels afgerond. Nu kan er subsidie aangevraagd worden voor de uitvoering van het project.

Het streven is het Ommetje Steendam in de loop van 2018 open te kunnen stellen voor publiek.

 

 

  1. Lidmaatschap DVS en CS (Fred Mahler, voorzitter DVS, penningmeester CS)

(sheets 30 – 36)

 

  1. Relatie Dorpsvereniging Steendam (DVS) / Coöperatie Steendam (CS) / Stichting Dorpshuis Steendam (SDS)
    – DVS is de ‘moederschoot’, waar (o.m.) plannen en ideeën van leden samenkomen

    – Vanuit DVS kunnen werkgroepen ontstaan die met de realisatie aan de slag gaan
    – CS is uitvoerend voor ontwikkelingen die een project- en bedrijfsmatige aanpak vragen
    – DVS en CS vormen zo een ‘twee-eenheid’
    – SDS beheert het pand aan de Damsterweg 20 en faciliteert activiteiten vanuit DVS en CS
  1. Voorstel lidmaatschap DVS en CS

– gecombineerd lidmaatschap voor DVS en Coöperatie tezamen, met 1 tarief
– het lidmaatschap geldt per huishouden
– het lidmaatschapsgeld voor 2018 bedraagt € 10
– het lidmaatschapsgeld komt toe aan de financiën van de DVS

– (n.b. SDS is een stichting. Een stichting kent geen leden)

Door alle aanwezige leden is bovengenoemd voorstel goedgekeurd.

Nadere informatie over (de relatie tussen) DVS, CS en SDS staat weergegeven op sheets 31 t/m 37.

  1. Project duurzame energie (Klaas Smit, voorzitter CS en Christiaan Wiepkema, bestuurslid CS)

(sheets 38 – 49)

 

In 2017 is het project duurzame energie van start gegaan. Door middel van bijeenkomsten en een enquête is gebleken dat er belangstelling in het dorp is om met dit onderwerp aan de slag te gaan. Voor wie dat wil biedt Buurtkracht een mogelijkheid het eigen verbruik inzichtelijk te maken. Een aantal dorpsgenoten heeft zich hiervoor in 2017 al aangemeld. De Coöperatie heeft onderzoek gedaan naar financierbaarheid van het zelf opwekken van duurzame energie. O.a. het Energiefonds Groningen blijkt die mogelijkheden te bieden.

Onlangs is gestart met het scannen van huizen met de door de Coöperatie aangeschafte warmtecamera Dorpsgenoten die willen weten op welke manier ze hun eigen woning beter kunnen isoleren, kunnen zich hiervoor kosteloos en vrijblijvend aanmelden.

 

  1.  

(sheets 50 – 60)

 

Eerder was het idee geopperd om in december jl.  een ‘eerstejaars jubileumfeestje’ te geven. Omdat die maand toch al vol zit met feestelijkheden is daarvan afgezien en is ervoor gekozen dit feestelijke moment te gebruiken ter afsluiting van de ALV.

Gezien de hoeveelheid echte klachten (nihil ?) die bij CS zijn binnen gekomen is er veel tevredenheid over het functioneren van hert netwerk. Daar mogen we met z’n allen trots op zijn. Zeker ook als het wordt afgezet tegen het gestuntel waarmee de provincie probeert de witte gebieden elders van snel internet te voorzien. Dat komt nog steeds nergens tot ontwikkeling.

Om het – in vele opzichten – fantastische glasvezelproject een blijvende en tastbare herinnering te laten zijn in het ‘familie-archief’ van alle deelnemers heeft Mieke Wind een mooi stripboekje samengesteld uit de foto’s met teksten die van vele kanten uit het dorp zijn aangeleverd.

Voor iedereen is zo’n stripboekje aanwezig.

Bedoeling is het boekje ook op de website te plaatsen.

 

Verslag Algemene Ledenvergadering 2017

Dorpsvereniging Steendam (DVS)

Podiumcafé Peter & Leni, zaterdag 11 februari 2017

 

Welkom en terugblik op 2016 (Ellen Dallinga)

 

Ellen heet alle aanwezigen (er waren ruim 40 bewoners aanwezig) welkom en schetst een beeld vanaf het begin van de Dorpsvereniging, met de nadruk op het afgelopen jaar. Onderwerpen die ze o.a. kort aanstipt in haar verhaal:

– de leefbaarheidsenquête van begin 2015, en de uitkomst hiervan in de vorm van een lijstje van 5 dorpswensen (sneller internet, verhoging veiligheid, beter voet-/fietspad in het dorp, verhoging verkeersveiligheid en verbeteren rondje Schildmeer)

– de brief vanuit de dorpsvereniging en ondernemers uit Steendam naar de gemeente (aug ’15)

– de samenkomst van gemeenteraad en inwoners uit Steendam op het gemeentehuis te Slochteren (april ’16)

– het aanleggen van het glasvezeltraject en de oprichting van de Coöperatie

– het onlangs ontstane dorpsrandpark Damsterplas

– de gift van €250,- van ‘de oud-papierophalers’ uit Tjuchem

– de aanleg van het Kabouterpad en de activiteiten op Art Carnivale

– het organiseren van een schuurverkoop, twee keer een zwerfvuilactie, een Natuurwerkdag, een tweetal bloemschikavonden en een computercursus

– het meedenken over de verdubbeling van de N33

– de oprichting van de Stichting Sportpromotie Schildmeer en het feit dat we hoop hebben dat deze Stichting het Schildmeergebied op de kaart gaat zetten.

 

Bestuurlijke zaken (Fred Mahler)

 

Fred belicht de wijzigingen in de samenstelling van het bestuur. Lisette Germain (voorjaar 2016) en André Snakenborg (najaar 2016) hebben zich door drukke (beroepsmatige-, studie– en privé) bezigheden genoodzaakt gezien zich terug te trekken uit het bestuur. Beiden hebben aangegeven wel beschikbaar te blijven voor ondersteuning van losse activiteiten.

André en Lisette konden helaas beiden niet aanwezig zijn om het ‘formele’ afscheid tijdens de ALV mee te maken. Willeke gaat de ‘dankbloemboeketten’ bij hen aan huis bezorgen.

Als nieuwe bestuursleden hebben zich beschikbaar gesteld Mieke Wind en Moniek Zijlstra. Conform de statuten voorschrijven is de ALV gevraagd of er bij de leden bezwaar bestaat tegen het aantreden van M&M c.q. of iemand anders nog belangstelling had om tot het bestuur toe te treden. Dat bleek niet het geval.

 

Stand van zaken financiën (Willeke Buist)

 

Dorpsverenigingen in de gemeente Slochteren hebben in de jaren 2014, 2015 en 2016 dubbele subsidie gekregen van de gemeente Slochteren. Dit om inwoners voor te bereiden / mee te laten denken aan de voorgenomen samenvoeging met andere gemeenten (dit heeft inmiddels geleid tot de nieuwe gemeente Midden-Groningen per 2018). Ook onze dorpsvereniging heeft daarvan sinds haar oprichting in 2015 geprofiteerd. Verwachting is dat de subsidie voor het jaar 2017 weer enkelvoudig zal uitvallen = € 450.

De contributie is in 2016 vastgesteld op € 10,- per huishouden. Dat bedrag blijft gehandhaafd in 2017.

Er heeft eind 2016 een kascontrole plaatsgevonden door Freerk Mulder en Sjouktje Kopenga. Deze kascommissie heeft de boekhouding 2016 goedgekeurd, waarna de ALV onze penningmeester décharge verleende.

De vereniging sluit 2016 af met een prachtig positief saldo. Willeke licht toe dat in 2017 wellicht wat meer uitgegeven gaat worden dan in 2016. Het programma van 2016 was nog niet zo uitgebreid, in 2017 zal er meer te doen zijn, wat ook wat meer kosten met zich mee zal brengen.

 

* Dit bedrag is in eerste instantie voorgeschoten door het Podiumcafé, in de tijd dat er nog geen saldo was bij de dorpsvereniging. Deze uitgaven omvatten de kosten van koffie-, en theeconsumpties op bijeenkomsten van de dorpsvereniging in 2015 en de eerste bijeenkomsten tbv het glasvezelproject. Deze uitgaven zijn toentertijd niet per bijeenkomst bijgehouden, vandaar dat ze hier als één bedrag staan. De kosten van het maken van de website zitten er bij in.

** Dit is een vast bedrag per jaar voor alle bestuursvergaderingen van de vereniging bij het Podiumcafé Peter&Leni, ongeacht het aantal vergaderingen.

*** Dit zijn vlaggen voor dorpsevenementen, maar daarnaast indien gewenst ook te gebruiken door dorpsgenoten bij eigen gelegenheden.

  De financiën van het Kabouterpad staan los van die van de Dorpsvereniging, in die zin dat het Kabouterpad zorgt voor eigen financiering en een eigen boekhouding heeft. Er wordt wel gebruik gemaakt van dezelfde bankrekening om kosten te besparen.

 

Toekomst Coöperatie Steendam (Klaas Smit)

 

Namens het bestuur van de Coöperatie staat voorzitter Klaas kort stil bij de actualiteit. Kort, omdat er ook in het jaar 2017 een aantal (nog ongedateerde) informatieve- en besluitvormende bijeenkomsten voorzien zijn.

Klaas meldt dat bestuurslid Henk Bos zich genoodzaakt heeft gezien om niet langer bestuurslid van de coöperatie te willen zijn. De overige bestuursleden betreuren dit ten zeerste, met name ook door zijn  vernieuwende ideeënrijkdom waar Henk steeds weer over blijkt te beschikken.

Het goede nieuws is dat zich een nieuw bestuurslid heeft gemeld in de persoon van Christiaan Wiepkema.

 

De echte krachttoer van het dorp in 2016 is natuurlijk het glasvezelproject geweest. In november en december is het netwerk feestelijk ingewijd en inmiddels lijken gelukkig ook de ‘kinderziektes’ overwonnen, die verschillende providers ondervonden (met als hoofdrolspeler KPN) bij de individuele aansluitingen.

Op de bijeenkomst van 15 november is al een pré-versie getoond van de film die we over ons glasvezelproject (en onze mooie omgeving) hebben laten maken. De film is inmiddels ‘bijgeschaafd’ voor zo breed mogelijke verspreiding, naar bestuurders, bedrijven, media etc. Door de filmer, Nico Bauwens, is de film inmiddels op youtube geplaatst.

Voor wie hem nog niet gezien heeft c.q. nogmaals wil zien, de link is:

 

https://www.youtube.com/watch?v=rCFhLTBgaqE.

 

De titel van de film is “Waar een klein dorp groot in is”

Er vindt nog overleg plaats met Nico Bauwens om de film uit te breiden tot een echte ‘dorpsfilm’. Nico heeft veel meer materiaal geschoten, van het dorp, van de omgeving en van interviews met dorpsgenoten.

Of de financiering van de uitbreiding tot ‘dorpsfilm’ tot de mogelijkheden behoort, maakt onderdeel uit van het overleg.

 

Reeds eerder is in het vooruitzicht gesteld dat het bestuur van de coöperatie als volgende project graag aan de slag wilde met duurzame energie. Het is zelfs de ambitie om van Steendam een zelfvoorzienend dorp te maken. Daar moet het echte overleg met de dorpsbewoners nog vorm krijgen. Want het bestuur kan het wel een uitdagend idee vinden, maar een bestuur is niets zonder deelnemers uit het dorp! Over dit project hoopt de coöperatie dus nog ruim van gedachten te kunnen wisselen met alle dorpsgenoten om gezamenlijk te beslissen of ‘de daad bij het woord gevoegd gaat worden’.

We kunnen ons wel gelukkig prijzen met het feit dat de Provincie Steendam heeft uitgekozen als 1 van de 6 pilots waar zij in vooruitgeschoven positie steun aan wil verlenen om tot energietransitie te komen. Eind februari is het eerste gerichte overleg met de provincie gepland. Onder de werktitel “Steendam gas(t)vrij” gaan we met het project aan de slag. Oriënterend, informerend, en afhankelijk van het feitelijke draagvlak binnen het dorp ook besluitvormend.

Over wanneer en hoe verder wordt elk adres tijdig geïnformeerd. U bent ‘gewaarschuwd’. Voornemen is om in maart met het dorp in (eerste) overleg te gaan.

 

Tijdens de presentatie van Klaas komt uit de zaal de vraag hoe het zit met (het lidmaatschap van) de Coöperatie; heeft de Coöperatie leden? Namens wie praat de Coöperatie? Wie beslist er wat er gaat gebeuren? Hoe zit dit precies? Klaas antwoordt dat over een lidmaatschap van de Coöperatie inderdaad nog nagedacht wordt. Hier wordt in een later stadium op teruggekomen.

Verder blijkt in de pauze dat er enkele leden zijn die zich afvragen hoe concreet de situatie op de goed gevulde sheet van Klaas bedoeld is. Er staan – naast een groot aantal logo’s – namelijk enkele windmolens en zonnepanelen getekend op de plattegrond van Steendam. Klaas legt uit dat deze elementen enkel illustratief zijn en geenszins bedoeld zijn om een plan weer te geven. In dit stadium ligt alles nog open. Er zal niets besloten worden zonder uitgebreid overleg met alle betrokkenen. We staan nog maar aan het begin hiervan. 

De afbeelding die Klaas toonde tijdens zijn presentatie vind u in bijlage 3.

 

Klaas benadrukt verder dat Steendammer / N33-Tjuchsters die zich nu al actief willen verdiepen / bezig houden met het nieuwe project zééééér welkom zijn!!

 

Programma van activiteiten 2017 (Willeke Doornbos en Grietje Koers)

 

Grietje en Willeke lichten aan de hand van de agenda de in 2017 geplande activiteiten toe, en de in de zaal aanwezige dorpsgenoten krijgen de agenda op papier uitgedeeld.

Voor NL-Doet wordt gevraagd om mee te denken over de volgende klus: het bestuur van de dorpsvereniging is benaderd door de gemeente met het aanbod een container te plaatsen voor het verwijderen van het tuinafval dat in het verleden in het gemeentelijke stukje van het Steendamsterbos is gestort. Het verwijderen van het tuinafval zou wellicht een geschikte activiteit zijn voor NL-Doet.

De datum van de zwerfvuilactie van de gemeente Slochteren is nog onder voorbehoud.

Voor alle activiteiten geldt dat er tzt meer informatie over te vinden zal zijn op de site en op de Facebookpagina van de dorpsvereniging.

Voor alle activiteiten geldt ook dat medewerking (mee-organiseren, meedenken of iets mee-oppakken) altijd welkom is. Bereidwillige dorpsgenoten kunnen zich daarvoor na afloop van het officiële programma opgeven.

Zie de eerste bijlage bij dit verslag voor de uitgedeelde agenda.

 

Grietje maakt nog melding van haar ‘benoeming’ tot contactpersoon van het dorp richting Staatsbosbeheer. Heel belangrijk om ‘het groen om ons heen’ een goed(e) (onderhouden) plek te geven. De eerste vruchten daarvan zijn al gebleken!

 

Op weg naar een dorpsvisie (Mieke Wind en Fred Mahler)

 

Plan van het bestuur is om aan de slag te gaan met het – samen met de bewoners – opstellen van een dorpsvisie 2017 – 2027. Idee is om vanuit 2 ‘basisingrediënten’ te vertrekken:

  • De resultaten van de Leefbaarheidsenquête van begin 2015, waaraan alle bewoners mee hebben kunnen doen;
  • Het Libau-advies uit 2013, dat als basis is gebruikt om met de gemeente in overleg te gaan (dat advies heeft ook onderdeel uitgemaakt van de Leefbaarheidsenquête en staat is nog steeds te vinden op de website van DVS.

Het bestuur acht een Dorpsvisie van groot belang, om als gemeenschap een breed gedragen visie te hebben met een blik op de ‘toekomst van ons dorp aan het Schildmeer’ en een wensenlijst van concrete maatregelen op korte(re) termijn. Dat belang is o.m. gelegen in het feit dat de gemeente Slochteren per 2018 opgaat in de nieuwe gemeente Midden-Groningen. Door die schaalvergroting komt ‘de gemeente’ meer op afstand te staan van haar inwoners en zullen dus nieuwe (en betere!!) vormen van samenwerking moeten worden ontwikkeld. Duidelijke visie, ideeën en plannen daarover vanuit de (dorps)gemeenschap is een belangrijke voorwaarde. Ook geeft het zicht op de zaken waar wij als dorpsgemeenschap gezamenlijk de schouders onder willen zetten. Want verbetering van de leefbaarheid en toekomstgerichte ontwikkelingen kunnen niet alleen van de overheid verwacht worden. Actieve opstelling vanuit de gemeenschap is daarvoor een noodzakelijke, maar ook een leuke en sociale samenhang bevorderende voorwaarde.

Het bestuur van DVS doet dan ook een nadrukkelijk appèl op alle bewoners om mee te denken en doen in dit traject. krijgen ruim de gelegenheid om hun inbreng in de (gedachtewisseling over de) dorpsvisie te brengen. DVS is het ‘bundelpunt’ en fungeert als verbindingspunt met de gemeente en andere partijen. En dit alles eerst na besluitvorming door, en draagvlak vanuit onze gemeenschap!

Immers draagvlak is de absolute basis voor een dorpsvisie.

 

Het is onze droom om van de dorpsvisie een mooi boekwerkje te (laten) maken, waarin ook een deel gewijd gaat worden aan de historie van Steendam/Schildmeer en omgeving. Naast tekst zijn daar natuurlijk juist ook mooie oude foto’s voor nodig. We hopen dat er nog genoeg oude schoenendozen in het dorp te vinden zijn.

De mogelijkheid/kans om er ‘iets moois’ van te maken is er ook. D.m.v. ‘fondsen ter verbetering van de leefbaarheid in aardbevingsgemeenten’ kunnen er gelden ter beschikking komen om ons van professionele ondersteuning te voorzien bij het opstellen en vormgeven van zo’n dorpsvisie.

 

Tijdens de ALV is geopperd om op korte termijn aan de slag te gaan met een actualisering van de leefbaarheidsenquête, waarbij uiteraard ook nieuwe thema’s aan de orde (gebracht) kunnen worden. Met de resultaten kunnen we dan richting geven aan een (of meer) dorpsavond(en) om met elkaar van gedachten te wisselen over de enquêteoogst en gezamenlijk de inhoud van de dorpsvisie te gaan bepalen.

Wordt vervolgd dus!

 

Hulp gevraagd (Mieke Wind)

 

Inzet van het dorp wordt gevraagd bij het ontwikkelen van een dorpsvisie, maar ook bij het meehelpen bij en mee-organiseren van activiteiten. Mieke vraagt of er mensen zijn leden die het ‘project bloembak’ mee vorm willen geven; de bestemming die bedacht is voor de schenking van €250,- uit Tjuchem. Verder is hulp gewenst bij o.a. kinderactiviteiten en wandel-, of fietsactiviteiten. Daarnaast wordt gevraagd naar een idee voor een klus voor NL-Doet. Om je op te geven voor één of meerdere van deze onderdelen liggen er lijstjes bij het podium. Ook kun je natuurlijk één van de bestuursleden aanschieten.

 

Logoverkiezing (Willeke Doornbos en Mieke Wind)

 

(Tjuchemmer) dorpsgenoot Joke Dallinga heeft voor de dorpsvereniging een aantal logo’s ontworpen. De bestuursleden hebben uit haar ontwerpen samen twee logo’s gekozen waar aanwezige leden tijdens deze algemene ledenvergadering hun voorkeur over uit mogen spreken. Joke is van beroep grafisch ontwerpster en kan het ontwerpen dus op professionele wijze. Het bestuur bedankt haar allereerst hartelijk voor haar inzet!

Voor de pauze licht Mieke beide logo’s toe. Logo A heeft de vorm van een golf; symbool voor het water van het Schildmeer. Ook de kleuren groen en blauw hebben met Steendam te maken. Logo B bevat de vorm van het Schildmeer van bovenaf, met een stip voor de locatie van het dorp, en ook hier zijn de kleuren symbolisch: blauw voor het water en oranje voor de ondergaande zon. In de tweede bijlage van dit verslag vindt u beide logo’s.

Na de pauze wordt er gestemd. De uitkomst van de stemming is bijna gelijk: één stem meer voor logo B dan voor logo A. Uit de zaal komt de opmerking dat logo B wel erg lijkt op het (oude) logo van de zeilvereniging. Daarnaast vraagt iemand of het misschien een idee is dat aan logo A de vorm het Schildmeer wordt toegevoegd. Er klinkt instemmend geluid uit de zaal, en bij stemming blijkt dat een ruime meerderheid van de aanwezigen voor dit voorstel is. Het voorstel wordt aangenomen met als voorbehoud dat Joke deze aanpassing wil doen, en met als opmerking dat het resultaat dat daar uitkomt dan ook zonder verdere overeenstemming met de leden het logo van de dorpsvereniging zal worden.

 

Afterparty

 

Na de logoverkiezing werd de onderlinge band nog verder aangehaald door het gezamenlijk zingen van ‘ons volkslied’ t’ Olle Schild. Dat 40 x uit volle borst !! Dat moet op enig moment een cd opleveren.

Zoals (inmiddels) gebruikelijk werd het nog heel laat (om ongeveer 03.00 uur zondagmorgen kon Peter – met zachte hand – de laatste leden de deur uit krijgen ….

Er is blijkbaar behoefte om elkaar (juist ?) ook in ontspannen omstandigheden te ontmoeten. Dat houden we er dus zeker in!!

 

 

 

 

 

 

ALV start 2015/2016

[gview file=”https://steendam.info/wp-content/uploads/2020/01/Verslag-extra-ALV-30-10.docx”]

[pdf-embedder url=”https://steendam.info/wp-content/uploads/2019/03/verslag-ALV-mrt-2019.pdf” title=”verslag ALV mrt 2019″]

[gview file=”https://steendam.info/wp-content/uploads/2019/02/ALV-Verslag-12-02-2018-4.docx”]

[gview file=”https://steendam.info/wp-content/uploads/2019/07/Heroriëntatie-op-DVS-organisatie.docx”]

[gview file=”https://steendam.info/wp-content/uploads/2020/01/Verslag-extra-ALV-30-10.docx”] [gview file=”https://steendam.info/wp-content/uploads/2018/11/ALV-Verslag-12-02-2018-4.docx”] [gview file=”http://steendam.info/wp-content/uploads/2018/01/Verslag-Algemene-Ledenvergadering-11-feb-2017.pdf”]

Staindaam broest..

error: