logo nieuwsbrief
Foto Greet Haan - OttensStaindam broest..


Jaargang 7, editie 9
(september 2023)

Uit de oude doos: foto ingezonden door Ankie Smouters

Nieuwsbrief van Dorpsvereniging en Coöperatie Steendam

Centrumplannen update

De inrichting van het centrum als ook de bouw van het nieuwe dorpshuis vordert gestaag. Kaap zelf is al gesetteld in het nieuwe gebouw. Rondom het dorpshuis zijn stratenmakers bezig. We zien elke dag hoe fraai het wordt. Tijd voor een update over hoe verder.

Omdat we met de punt "aan lager wal" zitten en we recentelijk hebben geconstateerd dat er erg veel grond wordt weggespoeld achter de damwandprofielen hebben we besloten om een betonstrook van 5 meter breedte storten. Dit om teleurstellingen in het eindresultaat, maar ook om de kosten van het telkens opnieuw aanvullen en bestraten, te voorkomen. Dus helaas kunnen we de mooie blauwe klinkers niet aanleggen.

Van Arcadis en Hunze en Aa hebben we 1200 euro gekregen voor de aanschaf van een bankje. Een cadeau omdat de dijkversterking gereed is gekomen en om de Steendammers te bedanken voor hun geduld en hun coulance tijdens de werkzaamheden. Dit is aan het bestuur van DVS overhandigd tijdens een gezellige bijeenkomst met alle direct betrokkenen.
In 2018 hebben we 390.000 euro subsidie gekregen voor de realisatie van ons dorpsplein. Dat bedrag was destijds toereikend (lees: niet echt ruim, maar toentertijd toereikend) om zowel de west- als de oostkant in te richten. (We hebben zelfs nog met een scheef oog naar het weiland naast het kabouterpad gekeken). Gezien het huidige materiaal- en arbeidskosten is het op dit moment alleen maar mogelijk om de westkant in te richten zoals we jullie gepresenteerd hebben op de ALV en via eerdere berichten. Met spijt in ons hart hebben we in het Bestuur moeten besluiten dat we de tering naar de nering moeten zetten en extra subsidie aan moeten vragen om ook de oostkant in te richten. We mikken in elk geval op de aanpak Damsterweg, waarbij wij hopen dat - het zou een logisch vervolg zijn - de shared space (Damsterweg voor de brug, zuidkant) doorgetrokken wordt naar de oostkant.

Voor de inrichting, bankjes en vooral heel veel groen, gaan we extra subsidie aanvragen. Binnenkort hopen we ook daar uitsluitsel over te krijgen. De foto hierboven is wat onduidelijk. Het werkelijke formaat is A0 en dat krijgen we helaas niet mooi op een foto om te laten zien. We hebben hierop de borders, de bankjes, de verlichting e.d. op ingetekend. De tekening is te bekijken bij Joke Dallinga.
Mooi stuk op RTV Midden-Groningen over ons nieuwe dorpshuis

Het interview met Christiaan vind je op YouTube terug
Foto: Greet Haan - Ottens
Foto: RTV Midden-Groningen

Cluster Activiteiten

Beste dorpsgenoten,

Een paar maanden geleden was het mogelijk om aan een rondleiding in de nieuwe Kaap Steendam deel te nemen. Deze rondleiding werd heel goed bezocht, het was een leuke avond. Kaap Steendam is nu verhuisd naar de nieuwe en prachtige locatie. Zoals wij allemaal kunnen zien wordt er nog hard gewerkt rondom Kaap Steendam en ons nieuwe dorpshuis op de 1e verdieping. Hopelijk kunnen wij binnenkort met z'n allen bezig met verven en inrichten van de prachtige dorpsruimte. Hierover komt hopelijk binnenkort meer informatie.
Afgelopen jaren hebben wij eind september Burendag gevierd, dat is dit jaar anders. Wij gaan namelijk dit jaar Burendag verzetten naar de opening van het nieuwe dorpshuis, wanneer dat is weten wij nog niet.
Totdat het dorpshuis af is maken wij gebruik van Kaap Steendam om de handwerkclub door te laten gaan. Dit is op de 2e en de 4e woensdag avond van de maand. Ben je nieuwsgierig, wil je graag leren breien, haken of iets ander of heb je gewoon zin in een kopje koffie dan ben je van harte welkom. Wij beginnen om 19.30 en sluiten af rond 21.30.

Woensdag 27 september is de eerst volgende Handwerk avond.
Zaterdag 30 september is het eerste Steendammeruurtje bij de nieuwe Kaap Steendam.


Wil je graag deelnemen in de whatsapp groep meld je dan aan bij Mette van Tholen op nr 0650476153

Uitslag enquête

Een aantal maanden geleden hebben wij van de activiteitencommissie een enquête rondgedeeld.
Dit hebben wij gedaan om te onderzoeken of onze activiteiten aanbod overeenkomt met de wensen van jullie. Helaas hebben wij niet heel veel antwoorden terug gekregen, minder dan 20%. Wij zijn wel heel blij met de antwoorden die wij wel hebben ontvangen.
Wij hebben de antwoorden verwerkt en willen dit graag met jullie delen:
Vindt u het belangrijk dat er activiteiten in Steendam worden georganiseerd?
13 antwoorden met JA en 1 met NEE

- Heeft u behoefte om deel te nemen aan activiteiten?
7 antwoorden JA
6 antwoorden SOMS
1 antwoord ZELDEN

- Hoe vaak per jaar zou u een activiteit willen, elke maand / kwartaal?
Hier zijn de antwoorden heel uiteenlopend. Een vindt 2 keer per jaar voldoende en anderen vinden 4 keer per jaar fijn.

- Bent u bereid om voor een activiteit een eigen bijdrage te geven? En wat is een redelijke bijdrage?
13 antwoorden dat zij bereid zijn om een bijdrage te geven. 1 vindt dat er voldoende geld is om de activiteiten gratis te maken. Bij de mensen die een eigen bijdrage willen betalen, vinden het wel belangrijk dat het voor iedereen mogelijk is om mee te kunnen doen.

- Vind u het ook leuk om zelf een keer iets te organiseren? Eventueel met hulp van ons?
3 zeggen JA (doe ik al)
2 zeggen MISSCHIEN
9 zeggen NEE (nu niet)

- Hoe kunnen wij het beste de activiteiten aankondigen? Nu gebeurt dat in de digitale nieuwsbrief. Wordt deze door u gelezen?
11 lezen de digitale nieuwsbrief.
2 geven aan dat het eventueel aangevuld kan worden met een whatsapp groep.
1 leest de nieuwsbrief niet.
1 stelt voor om een infokast bij Kaap Steendam te maken en alle info daar ook in te zetten.

- Mist u nog activiteiten of heeft u andere ideeën? Wilt u een museum of borg bezoeken, wilt u een gezellige spelletjes avond, bingo, iets culinairs, karaoke, wijn of bier proeverij…..
Lezingen, uitje naar het zilverkamer in Appingedam, zeilwedstrijd, meer leuke avonden in het nieuwe dorpshuis, vlottenfeest, maandelijks of jaarlijks filmavonden, meditatie avonden.
Touwstrekwedstrijden, zandkastelen bouwen, Wilco van der Laan, markt op het strand…

- Vind u het belangrijk dat er 1x per maand een Steendammeruurtje in Kaap Steendam is? En wist u dat er een groepsapp voor is aangemaakt. Mocht u daar ook in willen, geef dit dan bij ons aan.
10 antwoorden JA
1 antwoord 1x per 2 maanden
2 antwoorden NEE, geen belang.

- Heeft u verder nog suggesties of tips, laat het aan ons weten.
Iets voor nieuwe bewoners
Mensen vragen om een dorpsgenoot mee te nemen die anders niet mee doet.
Activiteiten voor ouderen overdag organiseren.
Excursies naar: jachthaven, scouting, golfvereniging, bungalow park en andere verenigingen bedrijven rondom Schildmeer..
…en er waren complimenten voor de activiteitencommissie. Wij bedanken hartelijk hiervoor.

Ingezonden stuk door Leonard en Lisette: nieuws over hun Bed & Breakfast

Wij hebben nu een jaar een goed lopende B&B waar we erg blij mee zijn. Inmiddels zijn wij inmiddels ook aangemeld bij "Erfgoed Logies". Meer info vind je op: https://www.erfgoedlogies.nl/

We voldoen aan de voorwaarden en vanaf 1 oktober komen we op de website van Erfgoed Logies te staan. Tevens komen we ook in de erfgoed logies gids te staan.

Hier mee zetten we Steendam op de kaart en informeren onze gasten graag over de mooiste bezienswaardigheden en activiteiten in de buurt.

Kaap Steendam is natuurlijk bij uitstek een fijne plek om te gaan eten en drinken.
We zijn ook al enige tijd op zoek naar de historie van ons huis, maar er zijn nog een paar onduidelijkheden, waarbij wij hopen dat iemand van jullie onderstaande vragen kan en wil beantwoorden of weet je iemand die meer informatie over ons huis heeft. Het zou leuk zijn als de historie ook op erfgoed logies kan komen te staan:
  • Wie heeft ons huis op Damsterweg 14 laten bouwen ? Volgens ons is dat J. Lenting ?
  • Wie was Johannes Lenting die op 3 juli 1882 geboren is te Siddeburen, getrouwd op 20 mei 1911 in Slochteren met Pieterke Udema. Johannes Lenting is overleden op 26 februari 1954.
  • Wie was J Lenting die op 30 maart 1954 een boot genaamd "de Hondsrug" had aangekocht
  • Er is nog een Johannes Lenting ook wonende in Steendam getrouwd met Inger Helena Lenting- van Asperen uit Denemarken. Helena werd weduwe, omdat Johannes Lenting verdronk nadat zijn schip "De Hondsrug" 10 mijl ten noorden van Denemarken tijdens een storm op de rotsen liep en zonk.
We willen graag weten hoe het zit met de namen Lenting Jo, Johannes of J. Lenting ? Zijn het vader en zoon of zijn er toevallig 2 Lentings met de zelfde naam ? Hoe verhoudt het zich met elkaar ?

Volgens onze bronnen was J. Lenting de eigenaar van ons huis, maar ook eigenaar van het badstrand schildmeer.

Familie Niezen wist ons te vertellen dat de borden die vroeger bij het badstrand stonden bij hun in de schuur lagen toen het huis werd aangekocht? Ons mailadres is: leonardgeertsema@gmail.com
Alvast hartelijk dank.

Nieuwsbrief Waterstofnetwerk Groningen (plaatje bevat de link)

AGENDA

Elke 2e en 4e woensdag : Handwerkcafé

WEST OF EDEN

VRIJDAG 29 SEPTEMBER 2023
Inloop vanaf 18.30 uur en start programma 19.00 uur
West of Eden is een Zweedse folkrockband die de Keltische muziekscene nieuw leven heeft ingeblazen met hun unieke geluid en briljante songwriting. Meesterlijk muzikaal vakmanschap gecombineerd met de buitengewone stem van zangeres Jenny Schaub en een diepe liefde voor de traditionele Britse en Ierse volksmuziek heeft hen een solide reputatie opgeleverd bij critici en fans over de hele wereld.

Zaterdag 30 september:
Steendammer uurtje, inloop vanaf 17.15 uur

Reserveren kan via 06-27279323 of mail naar reserveringen@kaapsteendam.nl
Luister hier naar West of Eden

De Ent: Roos Galjaard en Sebastiaan Wiering

Hallo muziekliefhebber

Roos Galjaard is zangeres en gitariste. Een aantal jaar was ze muzikant in Zuidelijk Afrika en nu ruim 28 jaar woonachtig in Groningen. In die tijd zijn er 6 cd's uitgebracht. Momenteel speelt Roos al meer dan tien jaar met cellist Sebastiaan Wiering (o.a. van Swinder, VENcE, Emmett Tinley) en ze vormen samen een zeer ervaren duo met optredens …

Meer lezen
De Ent: Roos Galjaard en Sebastiaan Wiering
24 september, 14.00 uur in de Ent.
fixi app
Oud papier wordt gehaald op 10 oktober vanaf 18.00 uur. Plaats uw papiercontainer alstublieft met het handvat naar de weg.
De zakken voor verpakkingsafval liggen in de la van de zwarte tafel buiten bij Kaap Steendam.

Afvalkalender
Staat er een stoeptegel omhoog of doet de straatverlichting het niet? Meld het via de handige fixi-app!