Nieuwsbrief van Dorpsvereniging en Coöperatie Steendam. Jaargang 5, nr. 1

nieuwbrief logo wit

Van de bestuurstafel

(Peter van Tholen, voorzitter)
Terugkijkend op 2021 zijn er diverse activiteiten in het dorp de revue gepasseerd, van een heuse garagesale tot burendag; van oliebollen tot tuinenreis; van de handwerkclub tot Steendammer uurtje en meer. Hiermee blijkt nog maar eens te meer waar een klein dorp groot kan zijn. Dat dit toch steeds door blijft gaan blijkt weer uit de plannen voor het komende jaar.
Er is een rijk gevulde agenda van activiteiten waar we elkaar net als afgelopen jaar op een leuke ontspannende manier tegen mogen komen en samen optrekken en dat is eigenlijk wel het aller belangrijkste binnen de dorpsvereniging.

Er staan grote dingen te gebeuren in Steendam: eindelijk zal er worden gestart met de bouw van kaap steendam, zullen er bouwwerkjes komen op het belevingspark en zijn er (voorzichtige) plannen voor een camping in steendam. De dijk wordt versterkt.
Inmiddels zijn de eerste woningen in steendam versterkt en hopelijk gaat dat dit jaar in rasse schreden verder zodat iedereen zo snel mogelijk in hun versterkte woning terug kan keren.

Los daarvan liggen er nog wat dingen in voorbereiding in het 6 dorpen overleg, de gebiedsvisie en Toukomst, ideeën over laadpalen en deelauto's en natuurlijk de Barst. Binnenkort hopen we het concept centrumplan te presenteren aan een ieder. Waar we met zijn allen over mogen nadenken en praten.

Volop dingen naast alle bestaande activiteiten waar elkaar ontmoeten op een voetstuk staat en met z'n allen mee aan de slag te blijven en kunnen gaan.
En natuurlijk hopen we dat de algemene ledenvergadering normaal door kan gaan en op het vertrek van corona in de huidige vorm.

Als bestuur wensen we alle inwoners van steendam een heerlijk 2022 toe.

logo dvs
algemene ledenvergadering

Algemene Ledenvergadering (aankondiging en oproep)

(Sjouktje Kopenga, secretaris) (Planning eind maart 2022!). De laatste fysieke ALV dateert van 31 oktober 2019. Het bestuur van DVS heeft de behoefte om een Algemene Ledenvergadering te organiseren (uiteraard onder voorbehoud wat er eind maart mogelijk is) bij kaap Steendam).
Naast de te presenteren gebruikelijke agenda nodigt het bestuur alle leden uit om actief punten in te brengen. Wij denken vooral aan punten waar de leden extra aandacht aan willen schenken c.q. waar men extra informatie over wil hebben.

Graag zouden wij deze input vanuit het dorp voor 10 februari a.s. willen hebben, zodat wij ofwel aanvullende informatie kunnen vragen/verzamelen dan wel met de inzender(s) af kunnen stemmen. Daarna zal een datum geprikt en de leden uitgenodigd worden.
Alvast hartelijk dank voor jullie bijdragen. Graag jullie reacties naar het secretariaat van DVS

Bestuursverslagen

(Sjouktje Kopenga, secretaris) Zoals beloofd zijn inmiddels de bestuursverslagen vanaf 2014 tot en met de laatste gesorteerd. Je vindt ze op de website bij Bestuur DVS, maar ook door deze link te volgen.

Contributie 2022

(Taco Stammes, penningmeester) Het is weer tijd voor betaling van de jaarlijkse contributie van de dorpsvereniging en Coöperatie. Graag ontvangt de DVS uiterlijk 1 maart de contributie 2022 van € 10,- op haar rekening NL17RABO0304988022 ten name van de Dorpsvereniging Steendam, onder vermelding van achternaam, straatnaam en huisnummer. Alvast hartelijk dank!

Cluster Zorg&Welzijn

Telefoonnummers op een zichtbare plaats (?)
(Ellen Dallinga) Meneer en mevrouw X wonen al een hele tijd samen in dat leuke huisje bij u in de buurt. Ze kunnen zich samen prima redden lijkt het zo op het oog. Ze doen samen boodschappen, regelen de huishouding samen, kortom: er is niets aan de hand. Op een dag glijdt meneer X uit. In huis. Hij kan zijn vrouw nog …

Meer lezen

Cluster Belangenbehartiging

N33 perikelen (update)
(Fred Mahler) In december 2021 werden inwoners van de provincie via diverse media opgeroepen om mee te denken met de toekomst van het gebied rondom de A7 en N33 (zie: https://www.stemvanprovinciegroningen.nl/legislation/processes/2). De ontwikkelingen rond de N33 zijn voor de bereikbaarheid van ons gebied van grote betekenis. Daarover is eerder – in het kader van onze Dorpsvisie 2020-2030 en de concept-gebiedsvisie – met …

Meer lezen

Cluster Activiteiten

(ingezonden reactie) We werden verrast met een leuke kaart en oliebollen met oud&nieuw. Heerlijk en dank DVS!
oliebollen
stekjesmarkt.JPG
Aankondiging:
(Bernice Bot) Cluster Activiteiten en werkgroep Plantaardigs organiseren een zgn 'stekjesmarkt' op zaterdag 7 mei. Op zo'n markt kunnen eigen stekjes, planten, zaden e.d. aangeboden worden. Uiteraard is ook 'kopen bij de buren' mogelijk.
Leuk, voor een nog diversere tuin of vensterbank!
We melden dit op tijd, zodat iedereen die deel wil nemen alvast kan gaan zaaien of stekken! Wordt vervolgd!

Overzicht contactpersonen programma Dorp in eigen Hand Steendam-Tjuchem

(Platform Fokus) Overzicht contactpersonen Dorp in eigen Hand De versterkingsoperatie in Steendam en Tjuchem is in volle gang. De eerste woningen zijn opgeleverd en voor een groeiend aantal adressen komt dat moment snel dichterbij. Dat is goed nieuws, want daarmee komt voor steeds meer mensen een einde aan een soms stressvolle periode van onzekerheid en lastige keuzes. De meeste mensen zitten daar …

Meer lezen
Logo grid versterking groot
VIIA
platform fokus

In de picture: Harry Wiechers

(Webmasters) Vorig jaar heeft de Gemeente Midden-Groningen middels een Quick Scan Lokale Democratie gepolst wat er gedaan kan worden aan het verkleinen/opheffen van de kloof tussen burger en overheid. Wij werken daar graag aan mee door het initiatief te nemen.

We hebben "onze" Harry Wiechers gevraagd om een eerste aftrap te geven. Wat dut er aiglieks in Staindam en hou zicht hai d'r oet en zo....
Harry Wiechers
Mijn naam is Harry Wiechers werkzaam als Projectleider Versterking bij Gemeente Midden-Groningen. Opvolger van Jornand Veldman.

De afgelopen jaren speelden er veel zaken waar Jornand zich enorm voor heeft ingezet.
Dit heeft geresulteerd dat de diverse trajecten nu lopen en mijn rol zowel anders van aard zal zijn. De versterkingsopgave loopt inmiddels vanuit Dorp in Eigen Hand, uitvoer van de dijk loopt, de groenstrook staat op het punt om te worden overgedragen, het Vergezicht (dorpsvisie) Steendam-
Tjuchem zal begin februari worden overgedragen aan de wethouder. Met de overdracht van het Vergezicht zullen ook andere collegae worden betrokken bij de diverse plannen. Daarmee is er een directere koppeling met de beleidsafdelingen. Mijn rol zal naast de connectie met de versterkings-opgave meer verbindend zijn naar Gemeente en NCG.
Wel blijf ik namens Steendam-Tjuchem in de diverse interne overleggen om de integraliteit van alle initiatieven en plannen te bewaken..

De overdracht van de groenstrook is momenteel in afronding. Er zijn nog enkele zaken die we
moeten afronden om de overdracht een feit te laten zijn. Ondertussen kunnen de bewoners wel
starten met opruimen van het deel grond wat achter hun woning ligt. Dit traject doe ik samen met
mijn collega Maria Benthem. Voor vragen of aanvullingen kunt u ons mailen of bellen.

Harry.wiechers@midden-groningen.nl tel: 06-12331131
Maria.benthem@midden-groningen.nl

Update versterking Steendam: Trijn Oostland is weer terug in haar eigen huis (Gefeliciteerd Trijn!)

Het weekend van18/19 september 2021 ben ik verhuisd naar een wisselwoning aan het mooie Schildmeer.. Een prima plek om een tijdje te vertoeven
Op 20 september is de aannemer, Kevin Haan, begonnen met de versterking. Omdat ik zelf ook allerlei wensen had, heeft de klus geduurd tot 4-01-2022. En nog is het niet helemaal af.
Binnenshuis moeten er nog wat kleine klusjes gedaan worden
Buiten moet er nog heel wat gebeuren maar dat hangt van allerlei omstandigheden af. Dakpannen moeten nog, goten schilderen, de tuin en de oprit. Erg blij met alle hulp die ik van bepaalde lieve mensen heb gehad. We gaan met frisse moed verder. 's Avonds zit ik weer prinsheerlijk op mijn eigen bank in mijn eigen huis te genieten.

Groetjes Trijn Oostland
Noot redactie: alle foto's van de versterking van Trijns huis vind je hier
IMG_20220106_213346
IMG_20220106_213337

Dé chef-kok van Kaap Steendam aan het woord: !!!!MOSTERDSOEP!!!!!!

(Steffan Knoop) Dit recept heb ik ongeveer 7 jaar geleden gekregen van mijn toenmalige chef, mentor en leermeester. Al die jaren heeft deze soep op het menu gestaan en is het recept niet veranderd.
De meeste mosterdsoepen die men kent zijn behoorlijk scherp door de mosterd. In dit recept maken we gebruik van twee soorten mosterd, zowel grove pittige Groninger mosterd als milde Franse mosterd. Tevens wordt de mosterd ontzuurd waardoor er een zachtere subtiele smaak ontstaat. Ook
zorgt het gebruik van veel roomboter en room voor een volle rijke smaak en mondgevoel.

Bereidingswijze:
- Voeg de twee mosterdsoorten samen in een pannetje met een scheutje olijfolie, ontzuur dit
op laag vuur gedurende +- 15 minuten. Roer regelmatig door om aanbranden te voorkomen.
(Pas op voor spetters, hete mosterd gaat bubbelen en spatten)
- Laat 25 gram roomboter op kamertemperatuur komen en voeg hierbij de bloem, kneed dit goed door, je hebt nu een ‘’Beurre marnié’’. Laat dit rusten tot gebruik.
- Snij de witte uien en prei in ringen, hak de knoflook fijn en ris de blaadjes van de takjes tijm.
- Smelt de boter in een ruime pan en voeg de witte uien, knoflook, prei en tijm toe.
- Gaar dit geheel, voeg eventueel een beetje slagroom toe om de groenten onder het vocht te zetten.
- Maak de massa in de pan glad door middel van een staafmixer of een blender.
- Voeg vervolgens de gladde gare ui en prei massa samen met de overige slagroom en groentebouillon.
- Voeg de ontzuurde mosterd toe en roer goed door met een garde, breng vervolgens aan de kook.
- Voeg vervolgens al roerend beetje bij beetje de Beurre marnié toe. Je zult merken dat de soep gaat binden. Maak de soep goed op smaak met zout.
- Zorg dat er geen klonten in de soep zitten door goed te blijven roeren. Laat de soep ongeveer 10 minuten zachtjes door koken om de bloem te garen. De soep is klaar!

mosterdsoep
Ingrediënten:
Roomboter 100 Gram
Witte uien 80 Gram
Knoflook 5 Gram
Wit van prei 65 Gram
Thijm 5 Gram
Groentebouillon 500 Gram
Slagroom 500 Gram
Bloem 25 Gram
Groninger mosterd 65 Gram
Milde Franse mosterd 65 Gram
Olijfolie Scheut
Zout Op smaak
Kaap eten
Tips!
• Lekker met dun gesneden bosui ringen en Groninger droge worst.
• Lekker met dun gesneden bosui ringen en uitgebakken gerookt spek.
• Door de bloem te vervangen voor glutenvrije bloem is de soep ook te eten voor mensen met
een gluten allergie of intolerantie

Fakkeloptocht Groningen d.d. 15 januari 2022

Live verslag op youtube

Zelfs in Heemstede deden ze mee, onze "periodieke" Steendammers: Reynier en Marianne Pronk.
Heemskerk doet mee
En natuurlijk mag het Gronings strijdlied niet in deze nieuwsbrief ontbreken
Staat er een stoeptegel omhoog of doet de straatverlichting het niet? Meld het via de handige fixi-app!
fixi app
De zakken voor het verpakkingsafval liggen in de la van de zwarte tafel buiten bij Kaap Steendam.

Afvalwijzer
Email Marketing Powered by MailPoet