Nieuwsbrief van Dorpsvereniging en Coöperatie Steendam. Jaargang 5, nr. 2

nieuwbrief logo wit

Overhandiging gebiedsvisie Steendam/Tjuchem

(Fred Mahler, coördinator cluster belangenbehartiging) Op woensdag 9 februari hebben vertegenwoordigers van de dorpsverenigingen Tjuchem (Tineke Zuidema) en Steendam (Fred Mahler) met een ‘formele overhandiging’ de gebiedsvisie Tjuchem-Steendam-Schildmeer aangeboden aan onze gemeente Midden-Groningen, in de persoon van wethouder José van Schie. Bij dit feestelijke moment waren namens de gemeente ook aanwezig Caroline Maring, teamleider Ruimtelijke Ontwikkeling, Liesbeth Zwart, onze gebiedsregisseur en Harry Wiechers, ambtenaar van …

Meer lezen
overhandiging gebiedsvisie

Zeven ideeën voor de toekomst van Steendam

Zeven ideeën voor de toekomst van Steendam en Tjuchem: drijvende huizen en een surfstrand Jeroen Willems, In Steendam en Tjuchem bepalen ze graag zelf hoe de toekomst eruitziet. Neem bijvoorbeeld de versterkingsoperatie die de bewoners met het project 'Dorp in eigen hand' hebben georganiseerd.Nu ligt er een toekomstvisie voor beide dorpen in de vorm van een …

Meer lezen

Steendammer uurtje

Zaterdag 26 februari is er een Steendammer uurtje. Inloop vanaf 17.00 in ons dorphuis.

Borrelen, kletsen en lekker eten.
borrel met buren

Nederland Schoon op 19 maart a.s.

supporter van schoon2
Op 19 maart a.s. vanaf 9.00 uur willen we graag het strand, steendam en de omgeving opruimen. Zwerfafval verzamelen en er een gezellige ochtend van maken. Uiteraard is er voor elke deelnemer na afloop een lekkere kop soep en en een broodje. Mogen wij ook dit jaar op jullie rekenen?

Stekjesmarkt

De al eerder aangekondigde stekjesmarkt gaat op zondag 15 mei plaatsvinden! ​(i.p.v. 7 mei)

Als je wilt deelnemen kun je je vanaf nu aanmelden en dus beginnen met het verzamelen van plantjes of het maken van stekjes, zaaigoed of aanverwante artikelen.

We staan op het voorplein van Kaap Steendam en we stemmen van tevoren nog af over de benodigde tafels, kramen en zo. De stekjesmarkt is van 10 tot 15 uur.
We doen dit voor de 1e keer en we verwachten er veel van!
We hopen op veel deelnemers!

Aanmelden kan bij mettevantholen@hotmail.com
of bij bernicebot@hotmail.com
stekjesmarkt.JPG
stekjesmarkt

Nog meer nieuws over Steendam

Jan Henk de Groot
Op zaterdag 5 maart komt Jan Henk de Groot, een echte Groninger, bekend van zijn Groningstalige muziek dat bekroond is met o.a. de Grote Prijs van Nederland publieksprijs in 2001 en de DvhN streektaalprijs in 2014 voor zijn album "Weerom". Nummers als "Zin aan en Noar stad" klinken jou wel als muziek in de oren. De aankomst van Jan Henk bij Kaap Steendam kan maar 1 ding betekenen :
!!!!MUSIC-DINING!!!!
Mooie luistermuziek met een heerlijk diner afgestemd op de muziek. Dat belooft wat.
De kosten voor deze avond, inclusief diner en concert, zijn 55 euro p.p. Reserveren is vanaf vandaag mogelijk via 06 27279323 of via de site. Dan zijn we met z'n allen "op weg naar Kaap Steendam". (Eem luustern noar Evenwicht)

Werkbezoek Afwateringskanaal Steendam-Tjuchem

16 februari 2022 De werkzaamheden rondom de kadeversterking Steendam-Tjuchem vorderen gestaag. Het grondtransport dat hiervoor nodig is, is bijna afgerond. Inge Eshuis, dagelijks bestuurslid van waterschap Hunze en Aa’s en David de Jong, wethouder van de gemeente Midden-Groningen namen een kijkje. Ze lieten zich bijpraten over de werkzaamheden en gingen in gesprek met verschillende omwonenden om hun ervaringen te horen.Goed contact …

Meer lezen
kadeversterking werkbezoek
inge-en-wethouder-werkbezoek-klein
cheesecake

Bodem:
Mariakoekjes 200 gram
Roomboter, 100 gram
Vulling:
Roomkaas, 700 gram
Eieren, 6 stuks
Suiker, 400 gram
Vanillestokje, 1 stokje***
Dit recept is afkomstig van Merijn Hoogendijk, Sous-Chef bij Kaap Steendam.
Het recept is enorm simpel en snel te maken. Het resultaat is heel smakelijk. Naturel is de cheesecake al om je vingers bij af te likken.
Er zijn ook vele variaties mogelijk om een andere dimensie aan de cheesecake te geven. Denk daarbij aan verse aardbeien, frambozen of ander vers fruit. Voor de kids zullen bijvoorbeeld Oreo koekjes erg in de smaak vallen.

Cheesecake (recept van sous-chef Merijn Hoogendijk


Bereidingswijze:
  • Verkruimel de Maria koekjes en smelt de roomboter, roer de kruimels door de warme boter tot het goed gemengd is.
  • Bekleed de bodem van de springvorm met een stukje vetvrij (bak) papier. En bedek de bodem met het koek mengsel. Tip van de Chef! Gebruik de bolle kant van een lepel om de bodem stevig aan te drukken.
  • Zet de spring vorm tijdelijk in de koeling om te bodem stevig te laten worden.
  • Klop de roomkaas, suiker en vanillemerg (of vanillesuiker) los in een mixer.
  • Voeg 1 voor 1 de eieren toe aan de mixer, wacht telkens tot het ei volledig is opgenomen door de massa.
  • Stort de massa op de bodem en bak het geheel af in een oven van 140 graden voor ongeveer 40 minuten.
  • De baktijd is per oven verschillend en kan enkele minuten minder of langer zijn.
  • Laat de cheesecake een beetje afkoelen en snijd vervolgens in punten, eetsmakelijk!
*** (eventueel 50 gram vanillesuiker i.p.v. het vanillestokje, laat in dit geval 50 gram normale suiker achterwege)
chefkok
Groninger dorpen

Wonen in het buitengebied van de provincie

In het najaar van 2021 heeft KAW in opdracht van de provincie Groningen een onderzoek uitgevoerd naar de behoefte aan wonen in het buitengebied. Bij de uitvoering van dit onderzoek zijn de Groninger gemeenten en de Vereniging Groninger dorpen nauw betrokken. Inmiddels is het rapport besproken in GS en kan ik het met jullie delen.

Het onderzoek raamt de behoefte aan wonen in het buitengebied in de provincie Groningen tot 2030 op 2500 woningen. Ongeveer een derde van deze behoefte (ca. 800 woningen) heeft een specifieke voorkeur voor wonen in het buitengebied en zoekt alleen daar een woning. Twee derde van de groep (ca. 1700 woningen) ziet ook alternatieven, met name dorpse woonbuurten en woondorpen. In het vervolgtraject van de nieuwe Omgevingsvisie zullen de resultaten van dit onderzoek mee worden genomen.

Dit rapport en andere onderzoeken die zijn uitgevoerd in het kader van de nieuwe omgevingsvisie, zijn terug te vinden op:

https://www.provinciegroningen.nl/actueel/dossiers/omgevingsvisie/belangrijkste-documenten/

vlieg
Foto van de maand ingezonden door Ad Blankesteyn (vergroting van een vlieg gemaakt met een "ouderwetse" spiegelreflex camera. Bijzonder detail: de macrolens was een PVC afvoerpijp van ca. 50 mm.

vlieg2
GB bestuurslid
Staat er een stoeptegel omhoog of doet de straatverlichting het niet? Meld het via de handige fixi-app!
fixi app
AfvalkalenderOud papier

Vanaf nu kunt u de papiercontainer met blauw deksel bij de weg zetten. Met het handvat naar de weg! Dozen mogen er naast gezet worden!!!
Afvalwijzer
De zakken voor verpakkingsafval liggen in de la van de zwarte tafel buiten bij Kaap Steendam.

Email Marketing Powered by MailPoet