logo nieuwsbrief

Nieuwsbrief van Dorpsvereniging en Coöperatie Steendam.

Staindam broest..

Jaargang 7, editie 1
(januari 2023)

kerstbrug
Onze brug was weer prachtig verlicht tijdens de feestdagen en oud&nieuw

Van de voorzitter

We staan aan het begin van 2023,
vooruitkijken kan eigenlijk niet zonder een kleine terugblik naar 2022. Dat heb ik persoonlijk voor het dorp gedaan door nog eens de nieuwsbrieven door te nemen die door het hele jaar met veel plezier en energie zijn gemaakt, echt een aanrader voor iedereen en hopelijk hebt u er dan net zo van genoten als ik. Ik zie uit naar alle activiteiten die er komend jaar zullen zijn, niet alleen binnen het dorp maar ook in combinatie met het 6 dorpenoverleg binnen de regio.

Een vaak gehoorde opmerking dat informatie wat achterblijft hebben we als bestuur als aandachtpunt voor 2023 opgenomen, dat lukt ons niet alleen. U heeft als dorpsgenoot zelf ook een prominente rol door als het mogelijk is aanwezig te zijn op informatiebijeenkomsten, het steendammer uurtje of andere activiteit waar op informele wijze vaak situaties worden besproken en u op voorhand weet wat er gaande is. Als Dorpsbestuur zullen we proberen om meer vooraf te communiceren in de nieuwsbrief, maar dat lukt gewoon niet altijd en is het mooi dat het na te lezen is.
Steendam zal na 2023 niet meer hetzelfde zijn, ik kijk er echt naar uit. Er is dan een vakantiepark, een nieuw clubgebouw op de golfbaan, een nieuwe Kaap Steendam, een verstevigd en verhoogde dijk, nieuwe en ver- en herbouwde woningen, diverse recreatieve voorzieningen, een basis voor het nieuwe dorpsplein. Elke bewoner beleeft dat op zijn eigen manier, we hopen als bestuur dat dat de onderlinge verhoudingen tussen ons als Steendammers niet zal verstoren dat zou namelijk zonde zijn voor iedereen. Ook zal er in 2023 een hechter contact ontstaan met de Gemeente Midden Groningen die voor Tjuchem en Steendam een speciale dorpsvertegenwoordiger heeft aangesteld. Al met al volop dingen om naar uit te kijken.
Ik hoop u dit jaar ergens op locatie of binnen een activiteit te zien en wens iedereen een gezond, blij en uitdagend jaar.
Peter van Tholen, voorzitter Dorpsvereniging Steendam


Uitnodiging informatie avond 106 recreatiewoningen

Voor de 25e januari hebben wij gemeente Midden Groningen, Holland Vastgroep en Nationaal Coördinator Groningen uitgenodigd om met ons van gedachten te wisselen. Ook is de nieuwe gebiedsregisseur Sander Bentum uitgenodigd. Aanvang 19.15 (inloop 19.00 uur).

Wij kunnen ons voorstellen dat er veel vragen zijn. Om de sprekers de tijd te geven zoveel mogelijk antwoorden in hun presentaties te verwerken vragen wij jullie om je op te geven voor 18 januari a.s. en of je ook meteen je vragen mee wilt sturen. Uiteraard is er na de presentaties ook gelegenheid tot het stellen van vragen of om in gesprek te gaan om verduidelijking te krijgen.

Om een inschatting te kunnen maken hoeveel belangstelling er is voor deze avond en om een ruimte te reserveren vragen wij jullie om je op te geven door een mail te sturen aan de dorpsvereniging

Nogmaals graag voor 18 januari opgave, dan kunnen wij een ruimte reserveren! Alvast hartelijk dank.

Contributie

Ook voor 2023 is de contributie vastgesteld op € 10,-. Graag ontvangen wij het bedrag voor 1 maart a.s. op rekening DVS: NL 17 RABO 0304 9880 22 onder vermelding van je naam en adres. Alvast hartelijk dank.

Cluster Zorg & Welzijn

In november was het dan weer zover.. Alle dorpelingen konden hun herhalingsles reanimatie weer volgen.
In 2 avonden is ieder nu weer bijgeschoold en is alles weer opgefrist.
Deze keer was er ook een Lotus aanwezig. Dat was dan toch wel even een verrassing.
Lag er zomaar plotseling iemand onwel in het toilet. De andere avond ging het mis in de keuken, hoop lawaai en toch zeker ook geschrokken cursisten.
Gelukkig waren ze net bezig met de herhalingslessen en kon de pas opgefriste kennis meteen worden toegepast.
En het slachtoffer kon later gewoon weer naar huis.
Allen weer geslaagd, net als de 2 avonden.

Kerstmarkt/Winterfair in Steendam

Ontzettend gezellig was het op de Kerstmarkt/WInterfair die we op 17 december in de schuur van Fred en Bernice hebben georganiseerd. De broodjes braadworst, glühwein en chocolademelk vonden gretig aftrek. Onder het genot van een hapje en/of drankje slenterden veel bezoekers langs de kramen. De foto's spreken voor zich. Mochten er meer foto's of filmpjes van deze zijn zijn, graag insturen of maak jezelf lid van deze fotopagina om foto's toe te voegen. Meer foto's vind je in het fotoalbum
IMG-20221219-WA0013
IMG-20221219-WA0006

Pub/popquiz op 27 december

Traditioneel vond op 3e Kerstdag de pub/popquiz in Steendam plaats. 8 teams hadden zich opgegeven en de sfeer zat er direct vanaf het begin in. We kunnen wel zeggen dat het ontzettend gezellig is geweest.
Uitslag teams":
125 punten..De Laantjes
118 punten. The Hunters
107 punten Diekers
106 punten Familie Aubergine
106 punten De Hesjes
105 punten Eos
93 punten 't Roeg volk
89 punten 3 Generations

De jury bestond uit: Pernell, Sandra en Tilly
Toetsenman: Klaas.

Dat het soms best pittig was..... foto hiernaast (foto's Mieke)
Meer foto's van deze avond in ons fotoalbum
IMG-20221228-WA0010

Toukomst: eerste zeven projecten van start

Ruiterroute. In de omgeving van het Schildmeer wordt met gebruik van het fietspadennetwerk een ruiterroute aangelegd. Initiatiefneemster Joke Dallinga is er blij mee.
Meer lezen
Met het Groen-witte sloepenplan komt ook varend Groningen aan zijn trekken. Inwoners en bezoekers kunnen straks met elektrische sloepjes van de ene naar de andere bijzondere plek varen. Ondernemer Rudi van Oosten is één van de initiatiefnemers.

Samenwerking IWP en 6 (schild)dorpen

Wellicht is het sommigen inmiddels wel bekend, maar in Kunst en Cultuurhuis De Ent in Hellum is sinds eind 2021 ook de IWP-Groeningen neergestreken. Het IWP is een initiatief van de Hanzehogeschool om het beroepsonderwijs op een vruchtbare en praktische manier te verbinden met de uitdagingen die er in het gebied van vestiging spelen. Studenten kunnen zich – onder begeleiding …

Meer lezen

De Barst (uitnodiging en eindverslag haalbaarheidsonderzoek)

Uitnodiging expositie KE en De Barst

**** Eindverslag haalbaarsheidsonderzoek van de Barst ***

Oktoberfest

o9ktoberfest
Op 30 oktober hadden we een heus Oktoberfest. Heerlijk sfeertje met goede & foute Duitstalige muziek. Er zijn foto's gemaakt, maar op de een of andere digitaal-duistere reden krijgen wij deze niet gepubliceerdop onze website. Heeft iemand nog foto's om ook van dit feest een fotoalbum te kunnen maken? Graag opsturen naar Sjouktje

Uit de oude doos: Het drama van Hellum (1963)

Met de zachte winters van nu (op het moment van het schrijven van deze nieuwsbrief, 8 januari 2023 is het buiten 11 graden boven nul). De redactie werd getipt over het programma Andere tijden, met daarin het verhaal: Het drama van Hellum. De hele tekst vind je hier terug

Het ijs eist levens. Op 23 december … Meer lezen

Klaverjassen

Er zijn wat voelhorens uitgezet om met de 6 schilddorpen een klaverjastoernooi op te zetten. Hoe een en ander er uit kan (komen) te zien of ingevuld wordt, moet nog blijken uit de interesse uit de omliggende dorpen. Maar: dit is wel je kans om te leren klaverjassen (of om je kennis op te frissen....). Wil je leren klaverjassen, meld je dan als de wiedeweerga bij Sjouktje
In overleg gaan we dan een aantal weken stevig aan de bak om je het klaverjassen te leren. Uiteraard gaan we een aantal avonden in overleg plannen. Afhankelijk van de interesse wordt de locatie nog uitgezocht.

Uit tips in en rond Steendam januari

DVS

25 januari infoavond 106 huizen ( locatie wordt separaat bekend gemaakt)

Steendammer uurtje:
28 januari 2023. Inloop vanaf 17.15 uur.

Wil je ook een reminder krijgen voor dit uurtje: stuur een appje naar Sjouktje, 06-41800557. Je wordt dan opgenomen in de appgroep.

Handwerkcafé, 2e en 4e woensdag van de maand


Kaap Steendam

20 januari vanaf 18.30 uur bij Kaap Steendam:
music Dining met
Hay Fever
Hay fever

Reserveren kan via info@kaapsteendam.nl of bel naar 06-27279323.

De Tijd Steendam

Op 11 februari 2023 komt Mooi Wark naar Steendam. Zie onze FB pagina voor meer informatie. Er zijn beperkt kaarten verkrijgbaar.
Mooi wark

Interessante links/nieuws

RTVNoord
(Voor Facebookgebruikers, hilarisch ..... .https://fb.watch/hWDxGxHtN3/)
Foto is de link naar het artikel.
Nieuw: gemeentenieuws Midden-Groningen elke week per mail ontvangen

Wilt u het gemeentenieuws graag elke week per mail ontvangen? Misschien omdat u de Regiokrant niet ontvangt of het gemeentenieuws liever digitaal krijgt? Vanaf nu kunt u een abonnement nemen op het gemeentenieuws. Nieuwsberichten, informatie over raadsvergaderingen en ook de officiële berichten over bijvoorbeeld vergunningen en evenementen ontvangt u dan per mail. We versturen het gemeentenieuws op deze manier elke week vanaf 4 januari 2023.

Inschrijven kan via: www.midden-groningen.nl/digitaleregiokrant
Oud papier wordt gehaald op 31 januari vanaf 18.00 uur. Plaats uw papiercontainer alstublieft met het handvat naar de weg.
De zakken voor verpakkingsafval liggen in de la van de zwarte tafel buiten bij Kaap Steendam.

Afvalkalender
Staat er een stoeptegel omhoog of doet de straatverlichting het niet? Meld het via de handige fixi-app!
fixi app
Email Marketing Powered by MailPoet