Samenwerking 6 Schilddorpen

Op weg naar Krachtenbundeling 6 Schildmeerdorpen (Hellum, Overschild, Schildwolde, Siddeburen, Steendam, Tjuchem)

Ons gebied is in beweging: aardbevingen, versterking, energietransitie, N33, Roegwold/Schildmeer, glasvezelinternet, Kultuureiland Damsterplas, bereikbaarheid Ommelander ziekenhuis Scheemda, een (veel) grotere gemeente, etc. etc. Daarnaast is op vele plekken de wens herkenbaar en groeiende om meer directe invloed te hebben op belangrijke ontwikkelingen in eigen dorp en omgeving.

Tegen deze ‘achtergrond’ hebben de 6 Schildmeerdorpen zich de vraag gesteld of en hoe er van onderaf – lees: de bewoner(s) – betere betrokkenheid, draagvlak en slagkracht georganiseerd zou kunnen worden. Met andere woorden, kunnen we (op lokaal) niveau zorgen voor verbeterde werking van onze democratie. Die is nu zo ingericht dat het voor de burger neerkomt op: eenmaal in de 4 jaar naar de stembus.

Op basis van deze overwegingen hebben we ons gezamenlijk gebogen over de vraag:

* Kunnen we experimenteren met nieuwe, democratische vormen in lokale samenwerking? Zodat een goede, prikkelende, interactieve en kansrijke samenwerking kan worden opgebouwd tussen inwoners uit de dorpen rond het Schildmeer onderling en de gemeente Midden-Groningen?

Na eerst een aantal maanden van kleinschalig oriënterend vooroverleg heeft een 30-tal aanwezigen op woensdag 14 november in Tonegido te Hellum gezamenlijk gestoeid over kansen en hobbels van een dergelijke krachtenbundeling.

Aanwezig waren vertegenwoordigers van de dorpen Schildwolde, Overschild, Hellum, Steendam, Tjuchem en Siddeburen, raadsleden, de gebiedsregisseur van de gemeente Midden-Groningen, CMO STAMM (kenniscentrum voor sociaal-maatschappelijke vraagstukken in Groningen en Drenthe) en de Vereniging Groninger Dorpen.

De bijeenkomst heeft het krachtige signaal opgeleverd dat de vertegenwoordigers van alle zes betrokken dorpen belangrijke meerwaarde zien in het samen optrekken. Die samenwerking past ook prima bij het beleid / de wens van de gemeente Midden-Groningen om een sterkere relatie op te bouwen met inwoners en hun belangenorganisaties.

We willen dus graag samen onderweg, in het besef dat er geen panklare recepten bestaan voor deze nieuwe vorm van krachtenbundeling. Het zal een gezamenlijke zoektocht/experiment worden, met als belangrijke leidraad: meer zeggenschap en eigenaarschap bij de (inwoners van de) 6 dorpen.

Samengevat zijn de volgende afspraken gemaakt en voorwaarden besproken:

1. Professionele begeleiding (door CMO STAMM en/of Groninger Dorpen) is een absolute voorwaarde

2. Er wordt een procesgroep samengesteld bestaande uit 1 à 2 vertegenwoordigers per dorp + gemeente + professionele begeleiding

3. In elk dorp zorgen vertegenwoordigers zelf voor terugkoppeling en verwerven van draagvlak bij eigen leden/inwoners (ook hiervoor is – indien gewenst – advies en ondersteuning toegezegd door CMO STAMM en/of Groninger Dorpen)

4. Per dorp wordt gewerkt aan een breed gedragen toekomstperspectief aan de hand van een (al dan niet te actualiseren) dorpsvisie

5. Dorpsoverstijgende wensen / ontwikkelingen worden samengevoegd in een gebiedsvisie

6. Er gaat in elk dorp gewerkt worden met dezelfde vragen / inventarisatielijst, waarbij de antwoorden natuurlijk per dorp kunnen verschillen

7. Er wordt ingehaakt op belangrijke gemeentelijke beleidsvoornemens, zoals bijv. de Woonvisie en de Duurzame Energievisie

De eerste bijeenkomst van de procesgroep staat geagendeerd in januari 2019. Wordt vervolgd dus, met uiteraard steeds actuele informatie op onze website en in de periodieke nieuwberichten.

Ben je enthousiast of wil je ‘gewoon’ meer weten? Neem dan contact op met Jordy de Fretes, Mieke Wind of Fred Mahler. Zij vertegenwoordigen het bestuur van de dorpsvereniging in dit Schilddorpentraject.