Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Documentaire: Weg uit de stad

17 mei 2022 @ 19:30 - 22:00

Een nieuw elan voor het platteland?

De druk op de stad neemt toe. De huizenprijzen rijzen tot ongekende hoogte en toerisme zogt voor mensenmassa’s in de drukke steden. Tegelijkertijd heeft het platteland te maken met krimp, vergrijzing en verdwijnende voorzieningen. Stadsverlaters bieden een hoopvol perspectief: jonge mensen ruilen steeds vaker de stad in voor het platteland op zoek naar ruimte, rust en nieuwe avonturen. Vormen zij het nieuwe elan voor het platteland?

Andor Molter keert, na jaren in het inmiddels onbetaalbare Amsterdam te hebben gewoond, met partner Anna en kinderen terug naar het Oost-Groninger dorp van zijn jeugd: Borgercompagnie. Ze hebben daar zijn oude basisschool De Butte gekocht om zo sportprogramma’s voor jong en oud in de eigen gymzaal te kunnen geven. Daarnaast hebben ze een schoollokaal tot bed and breakfast verbouwd voor rustzoekers uit de stad. In Uithuizermeeden nemen Liz Wijma en Jouke Anema, na omzwervingen over de halve wereld, de biologisch-dynamische Eemstuin over. Het stel komt met zijn alternatieve vorm van landbouw midden tussen de gangbare akkerbouwers van Noord-Groningen te werken. De financiering is krap en de uitdagingen zijn groot. Lukt het hen het hoofd boven water te houden?

Wat drijft beide stellen de stad uit? Zullen ze zich thuis voelen in hun nieuwe omgeving? Een documentaire over de zoektocht naar een nieuw bestaan binnen een regio die grote veranderingen te wachten staat.

Credits: Regie & scenario: Saskia Jeulink & Tom Tieman / Camera & kleurcorrectie: Arno Cupédo / Geluid: Menno Knevel / Montage: Arno Cupédo / Geluidsnabewerking & mixage: Wart Wamsteker en Matthijs van der Veer/ Muziek: Esker van der Werken / Productie: Jo Willems & Marleen Godlieb – Stichting Beeldlijn & Stichting MediaGronden / Productie dorpentour: Yvonne Dijkstra

Gegevens

Datum:
17 mei 2022
Tijd:
19:30 - 22:00

Locatie

Kaap Steendam

Staindaam broest..

error: