Nieuws Dorpsvereniging Steendam

 

 

 

Succesvolle Dag van het Schildmeer op 23 juni   

Op 23 juni opende wethouder Jan Jacob Boersma met een feestelijke knip en een hoopvol betoog de tweede editie van de Dag van het Schildmeer. Op deze dag konden allerlei ondernemers, verenigingen en instellingen die rond het Schildmeer liggen zich presenteren. Er kon gezeild, gesupt, gegolfd en geknutseld worden. Mede dankzij het geweldige weer was de opkomst groot.

De wethouder wil ondernemers en verenigingen stimuleren om vooral samen te werken met elkaar en voortrekker te zijn, waarbij de gemeente zich in een ondersteunende rol plaatst.

Leden van het cluster activiteiten van de DVS brachten tijdens deze dag koffie en thee rond aan alle deelnemers. De werkgroep Kabouterpad deed mee aan het evenement met een stand waar kabouterbootjes geknutseld en op het water uitgeprobeerd konden worden.

Foto’s Tuinreisje op 15 juni – ingestuurd door Greet Haan-Ottens
Foto’s Tapas op de Dijk:
Herhalingslessen reanimatie en AED:

Hallo Steendammers.

Er is een nieuwe datum voor de herhalingslessen reanimatie en AED op 27 juni a.s.

Je kunt je opgeven bij Ellen Dallinga, ellen.dallinga@kpnmail.nl  tot uiterlijk 22 juni.

Bij teveel opgave wordt er een tweede datum in het najaar vastgelegd.

Rabobank Clubkas Campagne

STEMMERS bedankt voor jullie stem!

Vorige week woensdagavond was de uitreiking van de cheques van de Rabobank Clubkas Campagne.

Op het voormalige Suikerunie terrein zaten we in een overvolle zaal met 190 deelnemende verenigingen/stichtingen (vorig jaar 60).  We hebben totaal EURO. 295,00 gekregen. Een mooi bedrag maar helaas normaal gesproken te weinig om de aanschaf van de gewenste digitale piano te kunnen realiseren.  Echter we hebben goed nieuws !  De aanschaf is WEL GELUKT, door bij een bevriende relatie het doel te noemen en hen nog een 3 gangen diner inclusief entree voor een muziekavond aan te bieden. Dit voorstel bleek onweerstaanbaar en de deal kon snel worden beklonken.  Bijgaand wat foto’s van de uitreikingsavond en van onze digitale piano geïnstalleerd op het podium.

Dorpsgenoten met talent worden uitgenodigd om er op te gaan spelen tijdens het komende Steendammer uurtje.

 

Vanuit cluster Zorg en welzijn:

ontvingen we een brief van de gemeente met het verzoek om een vragenlijst in te vullen mbt het thema orde en veiligheid. Dit kan alleen als je de link hier aanklikt en niet in de onderstaande brief.

Uitnodiging wijk- en dorpoverleg MG (27 mei 2019)
Handwerken deze zomer

Het 2-wekelijkse Handwerkcafé bij Peter&Leni kent deze zomer geen stop en gaat dus gewoon door: elke tweede en vierde woensdag van de maand is iedereen die zin heeft van harte welkom langs te komen met eigen werk, of voor vragen, tips of om te leren handwerken. Toevallig valt de eerstvolgende keer, de 22e mei, uit. Het eerstvolgende café vindt plaats op woensdag 12 juni. Start om 19.30 u.

Bericht van het cluster Belangenbehartiging: onderhoud strandgebied (8 mei 2019)

De afgelopen periode is er tot onze vreugde het een en ander aan onderhoud gebeurd op en om het strand. Zo is er zand teruggewonnen uit het meer, heeft het strand weer een prachtige breedte, is de graszode op sommige plaatsen langs het pad verlaagd, en is er een enkel dood boompje verwijderd.

Verder valt op dat het strandpaviljoen fleurige bloemetjes op het opnieuw gelegde terras heeft staan en dus weer bemand wordt(!) Dit seizoen zal er geen externe toiletunit van de gemeente nodig zijn; de toiletten van de kiosk kunnen ook gebruikt worden door badgasten.

Enige minpunt is nog de onlangs ingezakte steiger, maar onze gemeentelijke gebiedscoördinator Liesbeth Zwart kan ons gelukkig melden dat deze ook op zeer korte termijn aangepakt gaat worden.

Oproep: Kom gezellig naar het Kabouter bos!

Wij nodigen de kinderen, ouders , grootouders met kleinkinderen, neefjes nichtjes, leenkinderen uit om te genieten van het kabouter bos in Steendam.

Naast een bos met vrolijke kabouters hebben wij een heerlijke pannenkoeken picknick georganiseerd!

Wanneer? Op zondag 26 mei, tijd 15.30 uur. Verzamelen: bij de ingang van het kabouterpad

Mocht je mee willen doen, meld je dan aan bij: wbbuistdoornbos@gmail.com

Zie je dan!

Dorpsvereniging Steendam

Safe-the-date; de Dag van het Schildmeer 2019….!

Verenigingen en ondernemers organiseren dit jaar samen weer de Dag van het Schildmeer. Onder andere Zeilvereniging, Scouting Freaylema, Scouting Fivelgroep, Golfbaan, camping de Otter, Staatsbosbeheer, Kabouterpad, Surfcenter.nl, Gym Xtra Fit, het Podiumcafe en het Strandpaviljoen organiseren activiteiten op en om het meer. Om alvast in je agenda te noteren hierbij de datum: zondag 23 juni van 13-17 u. Meer informatie volgt.

De Rabobank clubkascampagne:

Allen hartelijk  dankvoor de support ! We krijgen op Woensdagavond 15 mei tijdens een feestelijke avond te horen wat onze opbrengst voor de digitale piano zal zijn, spannend !

Tapas op de dijk

Beste buurtgenoten,

Op zondag 19 mei staat er weer een fietstocht gepland. En wegens groot succes nogmaals als thema :TAPAS OP DE DIJK.
Wij vertrekken om 15.00 uur vanaf buurthuis  Podiumcafe Peter& Leni.

Dit jaar een andere route afstand 20 en 35 km en een paar andere tapas,maar nog steeds leuk voor jong en oud !

Voor wie mee wil fietsen, aanmelden kan bij: wbbuistdoornbos@gmail.com, uiterlijk voor vrijdag 17 mei.

Groetjes en tot dan!

Dorpsvereniging Steendam.

Verdere samenwerking met de 6 Schilddorpen

Van de gemeente, Liesbeth Zwart, ontvingen wij het volgende bericht: informatie voor dorpen en raad.  zie de  link informatie voor dorpen: 

Downloaden (DOCX, Onbekend)

 in Steendam  (bericht 11 april)

Het 2 jaar geleden aangelegde Hortensiaperk aan de noordkant van Steendam is door de slechte grondkwaliteit niet goed ‘van de grond gekomen’, ondanks veel water geven en verzorging van het perk.

Maar, tijdens een reis door Ierland ontmoette een dorpsgenote een opmerkelijke ‘blauwe plantenbak’ in de vorm van een bootje. Zoiets zou ook wel passen bij én mooi kunnen zijn voor de verdere opfleuring en inkleuring van Steendam, was haar gedachte. Een (straks) kleurrijke entree van het dorp met een keur van planten en van zoemende insecten. Een bootje werd bemachtigd en blauw geschilderd door Jaap Woltjer die samen met Eisse Wijpkema het daarna op zijn plaats legde op een hoop aarde en heel veel keien. Nu ligt het bootje er mooi bij: neus in de wind op een prachtige helling.

De werkgroepleden hebben er vaste planten ingezet en graszoden omheen geschikt en alles ziet er nu best professioneel uit.

De overgebleven Hortensia’s zijn (in een nieuw klein perkje) overgeplant in de hoop dat ze nu beter aanslaan.

Alle ‘bootwerkers’ zijn er trots op en blij mee. We hopen en verwachten dat dit ook zal opgaan voor al onze bewoners (en passanten).

Paasworkshop

Een impressie door middel van foto’s van de leuke avond gehouden op 11 april. Het was een leuke avond. Eerst je eigen krans leren maken met kornoelje- en/of wilgentakken en daar een bloemstuk in maken.

Paaseieren zoeken

Op 2e Paasdag, maandag 22 april, kunnen er weer paaseieren gezocht worden bij de kabouters in het bos. Het evenement start om 14.00 u, op het eerste kruispunt in het bos, zo’n 150 meter na het grote entreebord (zie het kruisje op de plattegrond). Er zijn verschillende zoekgebieden voor jongere en oudere kinderen, en er is voor iedereen prijs. Alle kinderen die zin hebben om te komen zoeken, zijn van harte welkom!

Burgemeestersbezoek maandag 1 april

Op maandag 1 april bracht burgemeester Adriaan Hoogendoorn een bezoek aan Steendam om nader kennis te maken met ons dorp en inwoners. Hij deed dit samen met onze dorpswethouder Anja Woortman, projectleider versterking Jornand Veldman en gebiedsregisseur Liesbeth Zwart. De werkgroep had voor dit bezoek een programma ontworpen met een rondwandeling door het dorp en nabije omgeving, waarbij op diverse plekken langs de route door verschillende mensen een toelichting werd gegeven over voor Steendam belangrijke onderwerpen. Er werd onder andere aandacht besteed aan Dorpsvereniging en Coöperatie, de aanleg van glasvezel, duurzaamheidsplannen, het recreatiestrand, zeilvereniging en ondernemers aan het Schildmeer, Art Carnivale en het Art-Park, het Kabouterpad, sportschool, werkgroep Plantaardig(s) en Dorpshuis- en Centrumplannen. Het officiële gedeelte werd afgesloten met een ontmoeting met andere geïnteresseerde dorpsgenoten in het Podiumcafé. Het was een geslaagd bezoek waarbij de burgemeester een goed beeld heeft gekregen van de vele activiteiten in ons dorp. Bijgevoegde foto’s geven een impressie.

Onderhoud strandgebied (bericht 21 maart)

Vanuit de afdeling IBOR (Integraal Beheer Openbare Ruimte) van de gemeente is de toezegging gedaan dat de komende periode weer een deel van het achterstallige onderhoud in het strandgebied aangepakt gaat worden. De IBOR gaat daarbij in samenwerking met de mede-grondeigenaar van het gebied aan de slag. Werkzaamheden die plaats zullen vinden zijn onder andere het zand van het strand terughalen uit het meer, het gras van het strand verwijderen tot 2 a 3 meter uit de kant van het pad,  over het pad hangende takken en struiken stevig snoeien en een gedeelte van de slechte bomen langs het strand weghalen. Verder is de gemeente in gesprek over het (wederom) opknappen van de steiger en is er reële kans dat de kiosk dit seizoen weer beheerd en opengesteld zal gaan worden. De gemeente zoekt uit of de toiletten van de kiosk daarbij gebruikt kunnen worden, of dat er toch weer een aparte toiletunit nodig is. 

 Herstel wandelpad Steendamsterbos (bericht 21 maart)

De gemeente heeft ook aangegeven niet vergeten te zijn dat er een wandelpad in het Steendamsterbos nog hersteld moet worden na werkzaamheden die er hebben plaatsgevonden. Het gaat om het pad langs de sloot achter de huizen van de Damsterweg. In december van het afgelopen jaar werden daar grote bomen uit de achtertuinen van die huizen gekapt, waarbij er met groot materieel over het pad gereden werd. Zodra de grond het toelaat, zal het pad geëgaliseerd worden en zullen de kaprestanten opgeruimd worden. In het kader van dezelfde werkzaamheden liggen er ook nog veel takken bij de kruising Damsterweg-Hoofdweg. De werkgroep Plantaardig(s) heeft de takken onlangs verzameld en de IBOR verzocht er voor te zorgen dat ook dit opgeruimd wordt en ook daar de grond wat te egaliseren.

Steendammerbrug  (15-3-2019) 

Het beheer en onderhoud van de Steendammerbrug (gelegen in de Damsterweg over het Afwateringskanaal Duurswold in Steendam) gaat van het waterschap Hunze & Aa’s in eigendom over naar de gemeente Midden-Groningen. Het beheren en onderhouden van bruggen is voor het waterschap geen kerntaak. De gemeente krijgt van het waterschap bijna 300.000 euro om de brug op te knappen en te gaan onderhouden. De gemeente gaat de brug dit voorjaar opknappen en tegelijkertijd zelf-bedienend maken. Bij het opknappen wordt de brug dus ook omgebouwd om door schippers zelfstandig bediend te kunnen worden. (Daar is dan een bepaalde sleutel voor nodig. Mensen die dat willen, kunnen zo’n sleutel op een centraal punt verkrijgen tegen een borg. Dit systeem geldt al voor alle andere bruggen in de gemeente.)

De brug zal tzt waarschijnlijk drie weken gestremd zijn voor gemotoriseerd verkeer, voor de bus moet nog een oplossing gezocht worden, maar fietsers en voetgangers zullen er gewoon over kunnen. De brug zal bij die gelegenheid ook geverfd worden.

Met de keuze van een periode voor deze werkzaamheden zal rekening gehouden worden met het landbouwverkeer.

We houden u op de hoogte!

Herplanten door Staatsbosbeheer (SBB) in het Steendammerbos  (15-3-2019)

Deze week had de werkgroep Kabouterpad overleg met de boswachters Annet de Jong en Henk Maring. Na de kaalslag in het bos door het weghalen van heel veel zieke Essen, zou SBB gaan herplanten.  We kregen al eerder voorgelegd dat er ruimte was voor creatieve ideeën om iets te doen met bepaalde boomsoorten en/of plantvormen die een bijdrage zouden kunnen leveren aan de kabouterroute in het Steendammerbos. Onze voorstellen waren: 1) het planten van Storkenstruiken, die veel insecten/bijen aantrekken (dit ivm de grote teruggang in aantallen insecten) aan de randen van het bos en 2) wat fruitbomen planten langs de route van het kabouterpad (pluk-tuin-idee).  Bijgaand ziet u het herplantplan van SBB en kunt u zich, mét ons, verheugen op een zéér afwisselende en gevarieerde bosopbouw! Er worden tientallen struiken- en bomensoorten geplant. Op de bijlage ziet u het overzicht van alle soorten en waar ze geplant gaan worden. De levering van dit alles is al op 19 maart, alle loten zullen eerst even wat ingekuild worden omdat er niet direct mankracht is om dit in de grond te zetten, dit moet nl. grotendeels handmatig gebeuren. Uitvoering zal door of via Landschapsbeheer Groningen plaatsvinden en kan nog wel even op zich laten wachten, Landschapsbeheer heeft het nl nu ook druk met planten op al die andere Staatsbosbeheerplekken. We zijn heel blij dat onze voorstellen gehonoreerd zijn, de Storkenstruiken komen er en er komt een heuse (kleine) fruitboomgaard met appels, peren en kersen!! Over dit héle herplantplan zijn we erg enthousiast, op termijn krijgen we echt iets moois terug voor de kaalslag!

Downloaden (PDF, Onbekend)

Zwerfvuilactie en klussen voor het dorp

Op zaterdag 23 maart organiseren we voor het vierde achtereenvolgende jaar een zwerfvuilactie. We sluiten hiermee weer aan bij de jaarlijkse actie ‘Slochteren Schoon’. Om 9.00 u starten we bij het Podiumcafé met een kop koffie, en daarna gaan we op pad. Rond een uur of 12 verzorgen Peter en Leni een gezellige lunch voor alle vrijwilligers. Het ingezamelde afval kunnen we vanaf 13.00 u bij het afvalbrengstation in Slochteren brengen.          Tegelijkertijd willen we tussen 13.00 u en ca 14.00 u met groep mensen nog enkele werkzaamheden doen bij het Dorpshuis. We hopen natuurlijk op je deelname – ook als je voor een gedeelte van het programma kunt helpen, is dat zeer welkom!

Dorpsvisiebijeenkomst thema ‘wonen’ op donderdag 28 maart

Tijdens de ALV van 2 maart en in de Nieuwsbrief is al de aandacht gevestigd op het vervolg van ons Dorpsvisietraject. Aangekondigd is onder meer dat het onderdeel ‘Wonen’ nader klankborden behoeft. Dit mede omdat de gemeente het afgelopen halfjaar aan de slag is geweest met de Woonvisie. De gemeenteraad is in haar vergadering van 28 februari jl met de nieuwe Woonvisie akkoord gegaan. Wij vinden het van groot belang om als dorp samen na te denken over de mogelijkheden/ kansen die de nieuwe visie biedt – ook voor kleinere kernen – en willen hier graag met jullie van gedachten over wisselen op donderdag 28 maart om 20.00u (inloop vanaf 19.30 u). Na een korte introductie met onder andere een toelichting op de Woonvisie Midden-Groningen door opsteller Dik Breunis, is het idee vooral met elkaar in gesprek te gaan in kleinere groepjes. De avond wordt afgesloten met een plenaire terugkoppeling en bespreken van de vraag ‘hoe nu verder?’. Wonen is voor velen het belangrijkste thema bij het nadenken over de leefbaarheid in en van Steendam, nu en in de toekomst; komt dus allen!

De burgemeester op kennismakingsbezoek in Steendam

Op maandagmiddag 1 april komt burgemeester Adriaan Hoogendoorn langs in Steendam in het kader van zijn dorpen- en wijkenronde door de nieuwe gemeente. We maken graag gebruik van deze gelegenheid om de burgemeester kennis te laten maken met het dorp Steendam, de Steendammers en de omgeving. Een werkgroep van bestuursleden uit Coöperatie en Dorpsvereniging heeft een route samengesteld die voert door het dorp en nabije omgeving. Op verschillende locaties zullen Steendammer-thema’s toegelicht worden door inwoners en ondernemers. Vanaf circa 17.30 u/ 17.45 u zal het gezelschap weer terug zijn in het Podiumcafé. Nadrukkelijk nodigen we alle geïnteresseerden uit het dorp en omgeving uit om naderhand ook langs te komen in het Podiumcafé/ dorpshuis.

Versterkingsuurtje Steendam 

Zaterdag 9 maart werd het eerste Versterkingsuurtje georganiseerd bij Peter en Leni. Christiaan Wiepkema en Klaas Smit presenteerden ideeën bij het ons als dorp ‘collectief sterk maken in de versterking’ en het als bewoner zelf gaan nadenken over je eigen huis, nu en in de toekomst.

Ondanks de pas late uitnodiging was er een ruime opkomst ! Dat toont de interesse en het belang van de ‘dorpsaanpak’. Het Versterkingsuurtje zal elke 2e zaterdag van de maand plaatsvinden bij P&L, zie de agenda.

Bevingsuurtje

Tijdens de ALV afgelopen zaterdag hebben we het al gepresenteerd: we willen zaterdag aanstaande beginnen met het Bevingsuurtje bij Peter en Leni.

De cyclus zal zijn elke tweede zaterdag van de maand van 16:00 – 17:00 uur.

We zullen elk versterkingsuurtje kort ingaan op actuele ontwikkelingen rondom versterkingsoperatie en daarnaast willen we ook achtergrond informatie aan jullie verstrekken.

We beginnen zaterdag aanstaande met :

  • een voorbeeld vanuit Overschild van een vrij nieuw huis zonder veel bevingsschade waarbij de versterkingsopgave bekend is, dit leidt tot een sloop nieuwbouw situatie.
  • gedetailleerde presentatie van het bewonersdossierplan, we hebben de uitgangspunten bijgevoegd om helder te maken wat we hiermee van plan zijn en waar we de kracht van het collectief voor willen inzetten.

We hopen jullie aanstaande zaterdag 9 maart om 16:00 uur te ontmoeten bij Peter en Leni.

Noteert u ook alvast in de agenda elke tweede zaterdag van de maand.

Meer informatie vindt u hier:

Downloaden (DOCX, Onbekend)

Hartelijke groet, Christiaan Wiepkema

Gemeentelijk monument

De gemeente Midden-Groningen kent een lijst met zg karakteristieke panden. Ook Steendam telt er een aantal. Recent zijn er door de gemeente uit deze lijst een honderdtal panden ‘gepromoveerd’ tot gemeentelijk monument. Daar hoort deze boerderij ook bij!

Buurtpreventie app

In de algemene ledenvergadering van februari dit jaar hebben wij u geïnformeerd  over de start van de buurtpreventie app. Hiermee kunnen betrokken bewoners signalen doorgeven over bv verdacht gedrag in de buurt.
Buurtpreventie voorkomt 30% van de inbraken. Via deze app communiceert u makkelijk met uw buurt, ook als u elkaar nog niet kent en zonder uw 06-nummer zichtbaar te maken voor iedereen.

Wilt u hieraan ook mee doen? Dan kunt u de volgende stappen doen om u aan te melden: kijk op http://smarturl.it/downloadgratisapp3

Stap 1: Download de app
Stap 2: Maak een account aan met je postcode
Stap 3: Vind je buren in je straatgroep
Stap 4: Deel dit bericht met andere buren

Dorpsvisieconcept H 1 t/m 4  

(bericht 3 maart 2019)
De werkgroep Dorpsvisie is erg blij met alle positieve reacties op het concept van het eerste deel van de dorpsvisie. We kregen complimenten over de leesbaarheid, volledigheid en de prachtige foto’s van het document. Er waren een aantal kleine opmerkingen met betrekking tot details, de website Steendam.info zou apart vermeld mogen worden en er is ons aanvullend historisch beeldmateriaal ter beschikking gesteld. De zeilvereniging gaf aan dat de verbondenheid van Steendam en het Schildmeer met de zeilsport naar haar idee meer benadrukt zou mogen worden en heeft daartoe een stuk tekst aangeleverd, waarin onder andere iets gezegd wordt over de Schildweek als belangrijk evenement voor Steendam.

Deze opmerkingen zullen we meenemen in het document. We bedanken iedereen heel hartelijk voor het lezen en meedenken tot nu toe! Mochten er nog meer aanvullende opmerkingen zijn, dan ontvangen wij deze graag per mail naar dorpsverenigingsteendam@gmail.com.

Er ligt bij Peter en Leni de komende tijd nog een tweetal geprinte inkijkexemplaren.

Hier bij twee van de historische ‘kadootjes’: een foto van de molen die van 1901 tot 1930 naast Damsterweg 35 stond, en een foto van vooroorlogs Steendam van bovenaf.

 

Vervolg dorpsvisietraject 

(bericht 3 maart 2019)

De komende tijd wordt er verder aan het dorpsvisieconcept geschreven. Het onderdeel ‘wonen’ behoeft nader klankborden, mede omdat de gemeente het afgelopen halfjaar aan de slag is geweest met de Woonvisie. Ook de onderdelen ‘energietransitie’ en ‘relatie burger-overheid’ zullen ingevuld en met jullie gedeeld worden. Het uiteindelijke doel is concrete toekomstambities te formuleren, met elkaar te bespreken en in de visie vast te leggen.

Daar waar mogelijk zal dit proces gecombineerd worden met het nadenken over de toekomst van Steendam in het kader van de versterking. We werken daarbij nauw samen met de gemeente. Waar nodig zullen in het visietraject professionals ingehuurd worden. We hebben als dorp zelf nog een aantal begeleidingsuren van adviesorganisatie Libau staan, deze zullen we ook verderop in het proces nog inzetten.

De eerstvolgende bijeenkomst zal waarschijnlijk in week 13 plaatsvinden. Die bijeenkomst zal in accent in het teken staan van het thema Wonen in Steendam. De gemeenteraad is in haar vergadering van 28 februari jl. met de nieuwe Woonvisie akkoord gegaan en wij vinden het van groot belang om als dorp samen na te denken over de mogelijkheden/kansen die de nieuwe visie biedt, ook voor kleine kernen. Voor de liefhebbers, de visie is te downloaden via de link:  https://www.midden-groningen.nl/inwoner/publicatie/woonvisie-nieuw-midden-groningen-2019-2028. Jullie horen op korte termijn op welke avond we hiermee met jullie samen aan de slag willen.

 

error: