Nieuws Steendam e.o.

Plastic zakken voor restafval
Vanwege de huidige aanhoudende corona-crisis zijn er veel minder punten waar de gratis verzamelzakken voor het verpakkingsaval kunnen worden gehaald. Daarom start de gemeente vanaf 30 maart met het huis- aan- huis verstrekken van gele zakken. Mocht het zo zijn, dat u eerder nieuwe zakken nodig heeft: er staat voor bij Podiumcafé Peter en Leni een klein tafeltje met een laadje. In dat laadje heeft Peter vijf rollen gelegd. Indien nodig kunt u daar een van pakken. Peter gaat die voorraad indien nodig  aanvullen.
Ook verspreidt  a.s. maandag  de Gemeente Midden-Groningen huis aan huis een extra rol/
Busperikelen

Elk jaar gaat op de 15e december een nieuwe busdienstregeling in. Vaak gaat het hier om wijzigingen in vertrektijden, maar dit jaar houdt de nieuwe dienstregeling in het geval van Steendam het volledig schrappen van lijn 178 door ons dorp in. Het is onduidelijk hoe dit heeft kunnen gebeuren zonder dat er iemand bij provincie of gemeente aan de bel heeft getrokken of iets heeft gecommuniceerd met het dorp. DVS heeft een brief verzonden aan het college van B&W van de gemeente Midden-Groningen, het OV-bureau Groningen en Drenthe, de directie van Qbuzz en de verantwoordelijke bij de provincie, om om opheldering te vragen. Hieronder ter inzage. Wordt vervolgd!

OV-alarm Steendam - tav het college
Workshop: meer met appels

Op zaterdag 2 november van 13.00 tot 16.00 uur organiseren Loes van Essen en Sjouktje Kopenga een workshop over wat je allemaal met appels kunt doen . (Niets mis met appelmoes,  maar er kan nog zoveel meer met appels). We gaan dit doen bij Loes thuis. Eerste huis na de woonboten aan het afwateringskanaal richting Tjuchem.

In het kader van het zelfvoorzienend/duurzaam verwerken en het voorkomen van minder eetbare producten weggooien en daarmee veel te veel afval produceren willen wij laten zien wat je allemaal met appels kunt doen.

Voor ons is het een tryout. We willen graag klein met een groepje van zes of zeven mensen uit Steendam starten. Vol is vol. Het plan is om regelmatig een workshop over verschillende inmaak- en bewaartechnieken te organiseren.

Wil je een berichtje doen naar  loesdeurholt@live.nl   of skopenga@s4all.nl als je interresse hebt. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Anders met afval

We hebben vorige week de nieuwe regeling:” Anders met afval” met brief en gele plastic zakken in de bus gekregen van de gemeente.

De meest opvallende verandering voor ons is dat het verpakkingsmateriaal zoals plastic, blik en sap/zuivelpakken in een doorzichtige gele zak bij de weg gezet kan worden.

Met een groep van 6 huishoudens hebben we hier al een tijdje mee proefgedraaid. Het was voor ons allen schokkend hoeveel ruimte deze verpakkingen in ons restafval innemen.  Na scheiding van plastic, blik, en pakken houdt je nog een klein beetje restafval over. Waarschijnlijk kunnen we straks per huishouden de grijze bak slechts 1x per maand of 6 weken bij de weg zetten.

Ook kunnen takken tot 3 meter 3 keer per jaar aangeboden worden. Alles is op de website, die in de bijgesloten brief bij “Anders met afval” genoemd wordt, te vinden. Makkelijker is om de app:  afvalwijzer op je telefoon/tablet downloaden. Je krijgt dan van jouw adres precies vermeld wanneer gft, restafval, verpakkingen, grofvuil enz.  wordt opgehaald.

Vertraging brugonderhoud Steendam

Door de weersomstandigheden is vertraging ontstaan bij de renovatiewerkzaamheden van de Steendammerbrug in Steendam.

De Steendammerbrug blijft t/m woensdag 18 september 2019 gestremd voor het doorgaand verkeer (alleen ma. t/m vr., tijdens werktijden van 7.30-16.30 uur).

Op 16 en 17 september is de brug ook gestremd voor fietsers en voetgangers tijdens werktijden van 7.30-16.30 uur.

Brugonderhoud week 36 & 37 

Er gaan in week 36 en 37 werkzaamheden plaats vinden aan de brug over het Afwateringskanaal in Steendam. Voor gemotoriseerd verkeer zal er gedurende werkuren een omleiding zijn.

Fietsers en voetgangers zullen (met af en toe wellicht een kleine vertraging) wel kunnen passeren.

Dag van het Meer

Wegens succes herhaald en uitgebreid! Bezoekers genoten vorig jaar van de Dag van het Schildmeer en daarom organiseren ondernemers en verenigingen het evenement weer.

Het water van het Schildmeer en de natuur van ’t Roegwold spelen een grote rol tijdens deze dag. Onder andere recreatieterrein de Otter, Surfcenter.nl, Zeilvereniging, Scouting Fivelgroep, Scouting Fraeylema, Golfclub, Podiumcafé Peter en Leni, Marketing Midden-Groningen, Staatsbosbeheer en het Kabouterpad zorgen voor een boeiend programma op en rond het Schildmeer. Nieuwe deelnemers zijn daarnaast het Strandpaviljoen, de Damster Reddingsbrigade, Gym Xtra Fit en Schildmeer Bonanza.

Bij de stand van het Kabouterpad op het strand kunnen kinderen kabouterbootjes knutselen en uitproberen op het water. Geniet verder van muziek, watersport en een heleboel andere activiteiten voor kinderen en volwassenen op het strand, bij Boei 12 en rond het Schildmeer. Kom dus langs op zondagmiddag 23 juni en doe mee! Entree is gratis. Op de hoogte blijven? Volg dan dit evenement.

Nog meer informatie vindt u hier

Reserveer in de agenda…. en kijk voor het programma bij:  Dag van het Schildmeer – Ontdek Midden-Groningen.

De steiger is bijna klaar!

De steiger aan het Schildmeerstrand wordt de komende periode compleet vervangen.

Afvalbeleid per 1 januari 2020

Op de mededelingenpagina van de Regiokrant van woensdag 1 mei hebben we kunnen lezen dat onze gemeenteraad het nieuwe afvalbeleid voor onze gemeente heeft vastgesteld. Je kunt het nalezen op de website van Midden- Groningen: midden-groningen.nl

Deze plannen zijn vorig jaar in de diverse “oude” gemeentes op inspraakavonden gepresenteerd. Je ziet in het huidige vastgestelde beleid dat het een combi is geworden van hetgeen  goed liep in de “oude” gemeentes en van hetgeen er bij de inspraakavonden aan toe is gevoegd.

We hebben vanaf november 2018 met 6 gezinnen uit Steendam/Tjuchem als proef ons plastic afval gescheiden van het restafval. Dit werd beurtelings om de 14 dagen naar de gemeentewerf in Slochteren weggebracht. Onze ervaring is, dat we nadat het plastic eruit was gehaald, slechts 1 grote vuilniszak per 2 weken per gezin in de grijze container hoeven te dumpen. We gaan hiermee door tot 1 januari 2020, waarna dit door de gemeente wordt overgenomen.

De volgende gedachte is natuurlijk dat we veel te veel plastic verpakkingen om onze boodschappen accepteren. Hier kan men individueel een oplossing voor vinden. Succes!

 

error: