Kabouterpad

In het Steendamsterbos is met prachtig beschilderde kabouterpalen een geweldig leuke wandelroute uitgezet.

Het kabouterpad is geschikt voor de allerkleinsten, maar ook leuk voor de basisschooljeugd. Door de kabouters te volgen, vind je vanzelf de juiste weg door het bos. De hoofdroute is 2,3 km, maar mocht je deze te lang vinden, is er ook de mogelijkheid een traject te lopen dat 1 km lengte heeft.

De start van het pad vind je schuin tegenover het Podiumcafé Peter en Leni, aan de overkant van het afwateringskanaal. De nieuwste Kabouterkrant is af te halen bij het  Podiumcafé,  oudere uitgaven vind je onderaan deze pagina.  Parkeren kan op de parkeerplaats van Peter en Leni. Laarzen kunnen in sommige jaargetijden handig zijn in het bos.

Bericht van de boswachter          
– Annet de Jong, 16 februari 2018

 Helaas is het hout van de wegens essentaksterfte gezaagde essen, zoals jullie wellicht hebben gezien, door deze extreem natte winter nog steeds niet uit het Steendamsterbos gereden. De bodem is verzadigd met water en de machines zouden met het uitrijden van het hout dermate extra schade aan de bosbodem veroorzaken dat dit momenteel nog onverantwoord is.

Het hele land kampt nu met dit probleem, er liggen duizenden kuubs hout in bossen die niet uitgereden kunnen worden. Ons Staatsbosbeheerteam in Midwolda doet haar uiterste best om het belang van het uitrijden van het hout in Steendam, mede vanwege de kabouterroute, prioriteit te geven. Het is lastig, bijna onmogelijk voor ons om te voorspellen wanneer het uitrijden wel kan starten omdat per week bekeken wordt hoe de bosbodem erbij ligt. Daarbij wordt het uitrijden via rijplaten meegenomen in de overweging. Volgens de wetgeving mogen we tot maximaal 15 april uitrijden.

We doen ons uiterste best het Steendamsterbos voor 15 april vrij te kunnen geven voor de herplaatsing van de kabouters maar kunnen tot onze oprechte spijt geen toezeggingen doen.

We houden jullie op de hoogte!

Een speciale Kabouterkrant is uit!

Deze editie heeft als thema ‘de es’ en is vanaf vandaag gratis af te halen bij Podiumcafe Peter en Leni.

“In juli moesten de meeste kabouters tijdelijk weg uit het Steendamsterbos. Staatsbosbeheer had plannen er heel veel bomen te gaan kappen. Door allerlei pech duurde de kap veel langer dan verwacht.

Inmiddels zijn de meeste bomen nu gekapt, maar er moet nog wel opgeruimd en hersteld worden. Het ziet er naar uit dat de kabouters aan het begin van de lente weer terug op hun plekken kunnen komen. We houden jullie hier via onze Facebookpagina van op de hoogte.

Om jullie te vertellen wat er gebeurd is in het bos en waarom dat nodig was, hebben we deze speciale uitgave gemaakt. Nog geen kabouters, maar dus alvast wel een Kabouterkrant…..”

 

Downloaden (PDF, Unknown)