Nieuwsbrief kultuureiland

Rondom de Damsterplas bij het dorp Steendam is het Kultuureiland in ontwikkeling.
Het begin van een recreatieve kunstbelevenis in Midden-Groningen. De realisatie is een
‘tijdloos’ groeiproces waarbij kunst, cultuur en natuur zich zullen vermengen met als basis de
aandacht en respect voor de natuur.
Het Kultuureiland zal uitgroeien tot een laagdrempelig belevenispark met ‘beleefbare natuur’. Een evenwichtige en wisselende combinatie van kunst en cultuur in uiteenlopende vormen, van beeldende kunst tot podiumkunsten en van bouwkunst tot experimentele projecten.
Dit belevenispark zal het gehele jaar toegankelijk zijn en krijgt diverse speel- en recreatievoorzieningen, verrassende exposities en uiteenlopende voorstellingen. Telkens nieuwe, veranderende en groeiende omgevingskunst. Het wordt een plek waar je graag weer terugkomt en die altijd weer verwondert. Stichting Kultuureiland zal in samenwerking met kunstenaarscollectief stichting De Draad en stichting Beleveniscollectief een cultureel jaarprogramma organiseren met een gevarieerd aanbod aan kunstzinnige activiteiten waaronder voorstellingen, workshops, markten, kinderactiviteiten, diverse evenementen, kleinschalige festivals, symposia én onze horeca en theetuin waar we o.a. bloemetjesthee schenken en afternoon tea arrangementen aanbieden; het hele jaar kunst-, cultuur- en natuurbeleving.
De te realiseren voorzieningen zijn gericht op een brede doelgroep en voor alle leeftijden en worden een aanvulling op de al in het Schildmeergebied aanwezige voorzieningen. We richten ons daarbij op versterking van de identiteit van het gebied en zoeken samenwerking met de omgeving. Het Schildmeer, de Woldstreek en ’t Roegwold hebben grote potentie om zich verder te ontwikkelen als attractief recreatiegebied waarbij natuur, sport, water, recreatie, kunst en vermaak belangrijke dragers zijn. Met het Kultuureiland Damsterplas zal het gebied in ieder geval een unieke publiekstrekker rijker worden!

Alles is en blijft in ontwikkeling. We zijn nu o.a. bezig met de aanleg en het onderhoud van diverse tuinen en de aanplant van een voedselbos voor mens en dier. Hiervoor zijn helpende handen, vrijwilligers, zeer welkom! Voor het voedselbos kunt u een fruitboom ‘adopteren’ voor
een donatie vanaf 15 euro (meer mag). Hiermee ondersteunt u dit project en de natuur. Voor meer informatie kunt u een E-mail sturen naar backoffice@kultuureiland.nl.

We plaatsen met regelmaat berichten over de voortgang en
geplande activiteiten op www.facebook.com/Kultuureiland.
Ook hebben we een Instagram account: @kult.uureiland.
Op zondag 14 mei wordt voor de eerste keer een kleinschalig cultureel evenement opgezet op het
Kultuureiland; de Lente Carrousel met muziek, markt, theater, vermaak voor kinderen, horeca en meer.
Het Kultuureiland is een plek waar je wordt uitgedaagd om te beleven, genieten, bewegen, spelen,
sporten, leren en participeren, of om gewoon lekker te ontspannen. Kortom, een bezoekje waard!
Graag tot ziens op het Kultuureiland Damsterplas in Steendam.