Eigen Versterking Steendam (RTV Noord/Trijn Oostland)

‘Eigen’ versterking Steendam en Tjuchem begonnen: ‘Ik ben heel blij dat ik hulp heb’

Het eerste huis in Steendam dat aardbevingsbestendig wordt gemaakt

 
Het eerste huis in Steendam dat aardbevingsbestendig wordt gemaakt© Jeroen Willems / RTV Noord
De versterkingsoperatie in Groningen verloopt nog niet bepaald vlotjes. Ook in Steendam en Tjuchem liggen ze achter op schema, maar met hun eigen versterkingsaanpak hopen ze binnenkort vaart te maken. De eerste huizen staan inmiddels in de steigers.
Het huis van Trijn Oostland is de eerste woning in Steendam die wordt aangepakt. Ze woont er al 53 jaar. Oostland keek erg op tegen de versterking, maar met behulp van haar buurman en het project ‘Dorp in eigen hand’ heeft ze er wel vertrouwen in. ‘Als ik er alleen voor stond had ik het niet geweten. Ik ben heel blij dat ik hulp heb’, zegt ze.
 

Woning wordt stijf gemaakt

Eigenlijk had Oostland niet zo veel schade door de aardbevingen, maar uit onderzoek blijkt dat haar huis wel erg kwetsbaar is. De woning wordt daarom stijf gemaakt met extra koppelingen tussen de balken aan het plafond. Ook worden de muren en het dak steviger met elkaar verbonden.
‘En nu ze toch bezig zijn heb ik zelf ook nog wel wat noten op mijn zang’, zegt Oostland. ‘De badkamer wordt aangepakt. Ik krijg vloerverwarming. En ook het dak wordt vernieuwd’, zegt ze met een grote glimlach.
 

Bouwmaterialen in de woning van Trijn Oostland

 
Bouwmaterialen in de woning van Trijn Oostland© Jeroen Willems / RTV Noord

Meer invloed op versterking

Van de 279 woningen in Steendam en Tjuchem hebben op een na alle eigenaren zich gemeld bij het project ‘Dorp in eigen hand’. Het project is opgezet om als dorpen meer invloed te hebben op de versterkingsoperatie. De dorpen werken samen met de Nationaal Coördinator Groningen (NCG), ingenieursbureau VIIA en de gemeente Midden-Groningen, maar de rest doen ze allemaal zelf.
‘We houden op die manier het team compact en kunnen daardoor ook rekening houden met de wensen van de bewoners. Als bewoners de versterkingswerkzaamheden bijvoorbeeld willen combineren met een andere verbouwing of verduurzaming, dan kan dat’, zegt Christiaan Wiepkema van de projectgroep ‘Dorp in eigen hand’.
 

‘Tijd verloren, maar blij dat we zijn begonnen’

De versterking in de twee dorpen loopt zo’n acht maanden achter op schema volgens Wiepkema. ‘Naar onze mening zijn we veel te laat begonnen. Er moesten nog allemaal regels worden aangepast in de Tweede Kamer. Dat heeft ons een beetje in de wachtstand gezet. Er was ook nog wel wat aan de hand met de versterkingsadviezen. Die waren kwalitatief niet goed genoeg om gelijk mee aan de gang te gaan. Daar hebben we ook veel tijd verloren, maar we zijn blij dat we nu begonnen zijn’, zegt Wiepkema.