Nieuws van het cluster Verkeersveiligheid.

Namens het cluster verkeersveiligheid is er een mail verzonden naar de wijkagent. Zie onderstaande:

Klaas Wagelaar

Bereikbaar via:

Algemeen nummer

0900 – 8844

Werkgebied

Scharmer, Harkstede, Froombosch, Hellum, Schildwolde, Tjuchem, Siddeburen, Westerbroek, Kolham, Lageland, Luddeweer, Overschild, Slochteren, Steendam, Woudbloem, Westerbroek, Tripscompagnie, Borgercompagnie (Midden- Groningen).

 

Betreft

Verkeersveiligheid in Steendam

Bericht

Goedenavond heer Wagelaar, als bewoners, wandelaars en hondenbezitters maken wij ons erge zorgen over het gedrag van automobilisten aan de damsterweg in Steendam. Er is sprake van ernstig wangedrag in en om Steendam. Vanaf de sportschool in de richting van Appingedam is geen trottoir en ben je derhalve genoodzaakt om op de weg te lopen. Dit leidt tot een hoop getoeter van hardrijders die vinden dat je in de berm dient te springen, zodat zij ruim baan hebben. Wij zijn zelf ook heus niet roomser dan de paus, maar zeker wanneer er mensen fietsen of lopen, zou het netjes zijn wanneer de snelheid wordt aangepast. Wij staan in contact met Liesbeth Zwart en de beleidsmedewerker verkeer van de gemeente Midden-Groningen. Deze laatste heeft ons geadviseerd om foto’s te maken van hardrijders, die stuur ik nu dan ook. Het zou een goed idee zijn om met bijvoorbeeld een lasergun in het dorp te gaan staan en daadwerkelijk bekeuringen uit te delen. Dat is denk ik het enige dat helpt. Vooral geen waarschuwing het dorp in sturen van te voren. Want er zijn ook genoeg dorpsbewoners die zich hier schuldig aan maken. Ook in het deel van het dorp waar wel een trottoir is , durven mensen hun kinderen daar niet te laten spelen met bijvoorbeeld skelters, omdat er regelrecht gejakkerd wordt. Graag willen wij de aandacht die wij als dorp verdienen. Nu zijn wij eigenlijk bewoners aan een circuit. Het zou buitengewoon prettig zijn voor iedereen, wanneer mensen zowel binnen als buiten de bebouwde kom zich aan de snelheidslimiet zouden gaan houden. Dit komt de veiligheid en leefbaarheid zeer ten goede. Bedankt voor uw aandacht en hoop spoedig van u te vernemen, of nog beter, u aan de kant van de weg te zien staan met een lasergun rond kwart voor 7 ’s avonds voordat de sportschool opengaat, want dan kunnen jullie lekker cashen voor de staat. Namens het cluster verkeersveiligheid te Steendam, Met vriendelijke groet, Tilly Willemsen

Beeldmateriaal

Bestanden

  • 4e18c5e8-51b5-490a-9e17-9712b03eb65e.jpg
  • 10c546c4-1c7a-4920-9407-65de2781f007 _1_.jpg
  • 191e3505-d1c2-48ea-a765-4dfc1abcfe81.jpg
  • 8f36a4b7-1c21-4e72-b8e5-a11aaa749a3f.jpg
  • e8b80ffb-9029-48ab-b41e-a55c3136d8e4.jpg

 

 

Het Cluster verkeersveiligheid heeft een brief verzonden naar de gemeente Midden-Groningen met het verzoek om verkeer remmende maatregelen. Ook heeft een deel van het cluster actief deel genomen aan de Digitale bewonersbijeenkomst Mobiliteitsplan. Dit was naar aanleiding van de enquête die we onlangs ook via de nieuwsbrief konden invullen.

Hierin kwam niet alleen de verkeersveiligheid ter sprake, maar ook het gebrek aan openbaar vervoer e.d.

[gview file=”https://steendam.info/wp-content/uploads/2020/08/Verkeersveiligheid.docx”]

 

Op safari door het moeras

Bron: Dagblad van het Noorden

Thuis in het Noorden wandelt 13 kilometer rond het Schildmeer. In heerlijk wandelweer, al geselt een flinke bui zo nu en dan het lege land.

Gehurkt op mijn knieën schuil ik onder een picknickbank aan de rand van het Schildmeer. De houten tafel is het enige object dat beschutting biedt. De regen roffelt op het hout en geselt het wateroppervlak. De karakteristieke juffertoren van Schildwolde heeft zich aan het zicht onttrokken. Het natuurgebied Tetjehorn hult zich in grijze sluiers.

Direct na de felle bui breekt de zon weer door. De wereld ziet er daardoor een stuk aantrekkelijker uit. Ik kruip onder de tafel vandaan, recht de rug en ga verder met mijn wandelsafari door het herschapen veenmoeras.

Het is zaterdagochtend vroeg. Steendam ligt te dommelen. Ik parkeer de auto direct na de brug over het Afwateringskanaal van Duurswold bij het podiumcafé van Peter en Leni, in wijde omtrek vermaard vanwege de uitgelezen folk- en bluesconcerten.

Er zijn vroeg op de dag nog weinig tekens van leven. De donkere luchten komen in een lange sliert aandrijven vanaf Groningen en koersen precies over het lage land van de provincie naar de Dollard.

REGENBOOG

De lucht dreigt, in de verte ontwaar ik regenflarden en boven het Schildmeer tekent zich hoog in de wolken een regenboog af, maar vooralsnog schijnt in Steendam de zon. Heerlijk wandelweer, graadje of 20. De jas laat ik in de auto, een rugzak met broodje en koffie lijkt mij voldoende op deze natuurtocht die de oevers van het Schildmeer rondom volgt.

Het dorp dankt zijn naam aan de stenen dam die rond 1800 op een drassige plek in de weg tussen Appingedam en Noordbroek is aangelegd. De dam markeert het noordoostelijke deel van de streek Duurswold, grofweg tussen Kolham en Appingedam.

Net als grote delen van Noord-Nederland is dit gebied gevormd onder invloed van het ijs in de voorlaatste ijstijd en de winterse stormen die de steppen geselden in de laatste ijstijd. De dorpen Siddeburen, Hellum, Schildwolde, Slochteren en Kolham liggen op een keileemrug en zandopduikingen.

In de laagte ontstonden uitgestrekte veenmoerassen die geleidelijk vanuit het noorden, waar de dorpen op wierden in het kwelderlanschap lagen, en zuiden ontgonnen werden. De verkaveling in stroken volgde eeuwenlang deze ontginningsassen. Na de vervening restte arme grond.

Duurswold, de Wolden in de volksmond, was dun bewoond, alleen de hogere randen van de komvormige laagte waren dichter bevolkt. De ontwikkeling tot landbouwgebied kreeg in de 19de eeuw een belangrijke zet nadat op grote schaal de vruchtbare aarde van de wierden werd afgegraven en gebruikt voor grondverbetering.

Het Schildmeer speelde in het vervoer een cruciale rol, de schepen uit het noorden met klei- en wierdegrond troffen er de schippers die vanuit het zuiden de vruchtbare lading oppikten om de armere zandgronden te verrijken.

Aan de zuidkant van het Schildmeer ligt de Haansvaart met de Haansluis. Boer Hendrik de Haan liet vaart en sluis in 1866 aanleggen zodat de schuiten met vruchtbare grond de arme landbouwgronden bij zijn boerderij ten zuiden van Hellum konden bereiken. Sluis en sluismeesterswoning zijn goed bewaard gebleven en zijn kenmerkend voor de nuchtere Groningse bouwstijl uit die tijd. Het is een prachtig ensemble dat op de route ligt.

Ondanks alle moeite die de boeren en bestuurders zich getroostten om de streek op te stoten in de vaart der volkeren bleef het ploeteren, de ruilverkavelingen ten spijt. Eind jaren 80 van de vorige eeuw werden de bakens drastisch verzet.

LUSTOORD

De minst productieve grond kreeg als bestemming natuurontwikkeling. De laagte in Midden-Groningen vanaf Kolham tot aan het Schildmeer veranderde op de tekentafels opnieuw in moerasland, een lang lint van plassen, wuivend riet, broekbossen en recreatieve fiets- en wandelpaden. Een lustoord voor de stad.

De polder Tetjehorn aan het Schildmeer was een van de eerste gebieden die in 2000 werd teruggeven aan de natuur. Het meer dateert uit de 12de eeuw en is waarschijnlijk ontstaan door turfwinning, in combinatie met een zware overstroming en afkalving door stormen.

Vanaf Steendam maak ik eerst een uitstapje naar het Steendammerbos. Langs een bloeiende akkerrand met klaprozen, korenbloemen en kamille bereik ik de Groeveweg. Terwijl ik angstvallig de dreigende wolkenluchten in de gaten houd loop ik over de kade van het Schildmeer naar Tetjehorn.

Leeuweriken jubelen boven de velden, in het riet hoor ik rietzangers en de aanhoudende trillers van de snor. Het grootste rietmoeras van de provincie ligt er puik bij. Het pad volgt de oever van het Schildmeer, maakt een haakse bocht en voert naar uitkijktoren Biesterwied, ofwel verst liggend land, die zijn naam dankt aan de boerderij die hier vroeger stond.

Het uitzicht over het meer, de rijke oevervegetatie en de wuivende rietzee is weergaloos. Ik heb de mazzel dat de zon de omgeving net weer in de spotlights zet.

In voorjaar en zomer heeft de wandelaar goede kans het ‘hoempen’ te horen van de roerdomp, het icoon van ’t Roegwold. Het geluid draagt ver en klinkt als een misthoorn of als een koe die loeit. Ik spot een bruine kiekendief boven een waterplas, zie aan de met riet omzoomde randen verschillende grote zilverreigers, kieviten en tureluurs. Zowaar geen slechte oogst.

Op de ene stortregenbui na houd ik het droog. Als de zon weer doorbreekt slaat de damp die uit het gras opstijgt me in het gezicht. Het voelt echt alsof ik op safari ben in de tropen.

Persbericht opening Steendammer Ommetje

Op 22 augustus is het Ommetje Steendam feestelijk geopend en voor publiek toegankelijk verklaard. Het ommetje is een wandelroute in de directe leefomgeving van het dorp van ongeveer 6 km lang en het begin- en eindpunt zijn op dezelfde plaats.  De start met uitleg in een paneel bij het fietspad zijn bij het dorpshuis bij de brug van Steendam. Je loopt eerst langs de Damsterweg door een stukje lintdorp, daarna sla je af om via de Roegeweg het achterland van de vakantieparken in te duiken. Vervolgens wandel je langs het Schildmeer en een stuk Roegwold. Hier geniet je volop van de bos- en watervogels en de rijke waterlandflora. Voordat je de terugweg aanvaardt langs het Schildmeer (waterrecreatie in de lente en zomer en met een beetje geluk ijs en schaatsen in de winter) sla je even linksaf naar de Haansluis en het Sluishuis die prachtig beide gerestaureerd zijn. Een mooie plek voor een picknick of gewoon even een rustmoment. Dan deze laatste 30 meter weer terug naar de route oostwaarts langs het meer.

Men kan ook starten bij Boei 12 of de Otter aan de Roegeweg.

Het Steendammer Ommetje is ontstaan in samenwerking met het Landschapsbeheer Groningen, tevens hebben  diverse instanties ons geholpen om het financieel en ruimtelijk te kunnen realiseren. De wandeling is aangegeven door paaltjes en stickers met  het voetjeslogo, je loopt in de richting waarnaar de voetjes wijzen. De route is opgenomen in het Wandelnetwerk Nederland, dat de meeste wandelroutes  in ons land aan elkaar linkt. Zo ook  aan het Helmster Ommetje in Hellum en het Molenommetje in Overschild. We ontmoeten jullie graag op de paden van ons prachtige ommetje.

 

 

Opening Ommetje

Wethouder José van Schie,  opende zaterdag 22 augustus,  om 14.00 uur officieel het Ommetje van Steendam. Op 4 april is deze opening geannuleerd vanwege het corona virus. De opening vond plaats bij het dorpshuis (Podiumcafé Peter & Leni) in Steendam. Uiteraard volgens de 1,5 m afstandsregels.

Wethouder van Schie was zeer positief over het initiatief in Steendam. De zelf redzaamheid is een belangrijk ingrediënt in het dorp, niet alleen voor deze wandeling maar ook voor onder andere de aardbevingsproblematiek.

Het ommetje is een wandelroute in en rond het mooie gebied van Steendam van ongeveer 6 km lang.  Georganiseerd door Werkgroep ’Ommetje Steendam’, ontstaan uit DVS  en de wandelclub Rond ’t Schild en in samenwerking met Landschapsbeheer Groningen. Wandelaars kunnen ook middels een folder met plattegrond de diverse startpunten bekijken van het Ommetje.

De folders liggen bij Peter en Leni.

Meer foto’s zien van het Ommetje neem een kijkje in het fotoalbum

Papier Inzameling Tjuchem Steendam

Papierinzameling PITS 2.0

Ook de komende periode zal er oud papier en karton opgehaald worden.

De gemeente heeft gekozen voor een andere vorm, maar wat NIET verandert is, dat de opbrengst naar de Vereniging Voor School en Dorp Tjuchem gaat!

En dat de werkzaamheden worden uitgevoerd door vrijwilligers.

Wat WEL verandert is de ophaaldag, dit is vanaf nu op een dinsdagavond na 18.00 uur.

DINSDAG 1 SEPTEMBER 18.00 UUR

DINSDAG 3 NOVEMBER  18.00 UUR

U kunt uw oud papier op de oude wijze aan de straat zetten.

Op de plek waar normaal ook uw grijze container staat.

 

 

In een later stadium zal de gemeente grijze containers met een blauw deksel gaan verstrekken. Wij sluiten dan aan bij de methode die ook in andere dorpen al bestaat.

 

 

 

 

 

PITS 2.0

Aries van der Helm

Tel: 06-29235137

 

Kort verslag en bijlagen informatiebijeenkomst Dorp in Eigen Hand

 

Met plezier kijken we terug op de informatiebijeenkomsten van 11 en 25 juli. Beide zaterdagavonden stroomde de Velemansdroom in Tjuchem ‘vol’ met mensen die graag meer wilden weten over Dorp in eigen hand. Nu is ‘vol’ in coronatijden niet meer wat het geweest is, maar in totaal mochten we toch bijna 80 mensen begroeten en dat deed ons goed!

Voor iedereen die het moest missen of die het nog eens rustig na wil lezen plaatsen we hieronder de presentatie inclusief een uitgebreide toelichting. Daarnaast hebben we mede op basis van de vragen die tijdens de bijeenkomsten zijn gesteld een overzicht van veelgestelde vragen gemaakt. Ook dit vragenoverzicht vinden jullie onderaan dit bericht. We zullen dit document regelmatig bijwerken, zodat iedereen over de juiste informatie kan beschikken. We hopen dat dit een hoop duidelijk maakt, maar blijven uiteraard beschikbaar voor jullie vragen en opmerkingen.

Alle documenten zijn terug te vinden op platformfokus.nl, waar we jullie ook gauw hopen te zien. Op Platform Fokus kunnen jullie gemakkelijk in contact komen met ons en met elkaar. Ook kunnen jullie daar documenten opslaan, zodat ze gemakkelijk terug te vinden en eventueel te delen zijn. Daarnaast zullen we ervoor zorgen dat het mogelijk wordt om via Platform Fokus aan te melden voor Dorp in eigen hand. Het is belangrijk voor ons om inzichtelijk te krijgen wie er mee willen doen, zodat we de planning daarop kunnen afstemmen. In september hopen we iedereen duidelijkheid te kunnen verschaffen over de vraag wanneer hij of zij aan de beurt is.

We wensen jullie nog een fijne zomer en zien jullie graag op Platform Fokus!

Met vriendelijke groet,

Mariska Goeree (goeree.m@gmail.com, 06-16024233)

Christiaan Wiepkema (christiaan_wiepkema@hotmail.com, 06-41173212)