Werkzaamheden noordzijde afwateringskanaal

Zoals beloofd en toegezegd ontvangt u hierbij enige informatie over de voorgenomen werkzaamheden door het waterschap Hunze en Aa’s  langs de noordzijde van het afwateringskanaal tussen Steendam en Tjuchem.

In voorstaande gebied zijn een 5 tal grote gebieden waar geen ontwikkeling van ondergedoken waterplanten plaatsvindt. Dit heeft de maken met diverse oorzaken. Te weten: golfslag, wind, vraat van eenden en ganzen enz.

In de afgelopen tijd is er een proef uitgevoerd met metalen bakken en/of kooien. De bakken/kooien hebben een positief effect op de ontwikkeling van deze ondergedoken waterplanten en uiteindelijk op de waterkwaliteit.

Daarom worden de komende 2/3 weken 125 bakken (zie bijlage 1) geplaatst in de betreffende vakken (zie bijlage 2), om ook hier de ontwikkeling te verbeteren. Tevens wordt er ent-slib met zaden van de ondergedoken waterplanten in de bakken gebracht om de ontwikkeling te bespoedigen. De bakken komen geheel onder water te staan en worden nog 2x opgenomen en herplaatst, om alle vakken te voltooien. Dit zal om de 2 of 3 jaar gebeuren, afhankelijk van de ontwikkeling van de planten. Trouwens in vak 2 worden geen werkzaamheden uitgevoerd.

Door de firma Kramer Metslawier worden voorstaande werkzaamheden uitgevoerd.

Komende donderdag 25 februari worden de pontons (soort drijvend vlot) in elkaar gezet bij de brug in de Damsterweg. Vanaf volgende week wordt er gestart met het plaatsen van de bakken. Naar verwachting zijn de werkzaamheden begin week 11 (15-19 maart ’20) gereed.

Alle werkzaamheden worden vanaf het water uitgevoerd, om schade aan wegen, dijken enz. te voorkomen

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd, zoals toegezegd wilt u de gehele buurt via de website informeren van de voorgenomen werkzaamheden.

Wij u zeer dankbaar voor uw medewerking.

Met vriendelijke groet,

Arnold Kuiper

 

 

 

 

Een icoon verlaat Steendam om het ruime sop te kiezen.

Woensdag 24 februari. Consternatie in Steendam, een plots afgesloten weg op “Zuid”. Zwaar materieel werd ingezet. Het boegbeeld wat 30 jaar lang een vertrouwd item was, heeft ruimere wateren gekozen. Waar we het over hebben?
Het schip van Klaas en Trijn Oostland heeft een nieuwe bestemming gevonden. Zij gaat naar Katwijk om van daar uit de zeeën te bevaren.
Voor de toeschouwers was het best wel heftig om te zien hoe ons icoon in de takels ging om een klein stukje over de Damsterweg naar het afwateringskanaal te gaan. Tegelijkertijd ook spectaculair.
Dat er belangstelling was voor deze operatie bleek wel aan de toeloop van Steendammers die gezien hebben hoe het schip op een dieplader getakeld werd om een korte rit over de Damsterweg naar het Afwateringskanaal te maken.
30 jaar stond ze op de oprit. Regelmatig werd er aan haar gesleuteld, verfraaid. Het schip hoorde bij ons Steendammers. Met het verlaten van “ons” casco was het toch wel even wennen om naar een grote lege plek te kijken.
Maar Trijn kennende heeft zij allang plannen met de nieuwe ruimte en de grote oprit.

We wensen ons icoon  “De kraak“ een behouden vaart en misschien komt ze nog eens terug op het Schildmeer.

Foto’s afscheid van “De Kraak”

Energiepark: Panelen leggen

Helaas enkele weken later dan gepland vanwege het slechte weer, maar de afgelopen week (ja, ook in de bittere koud met gure oostenwind!) hebben de echte Diehards 700 panelen gelegd.
De verbindingsrails moeten er nog op en dan kan er aangesloten worden. We houden jullie op de hoogte.

Het fotoalbum van de voortgang vinden jullie rechts op de pagina Energiepark Steendam

Behoud het landschappelijk Groninger erfgoed

Alhoewel DVS geen actiegroep is willen we jullie toch graag attent maken op de mogelijkheid om een petitie te tekenen voor het behoud van ons prachtige Groninger landschap.

Duurzame energie is natuurlijk van immens belang voor de toekomst van onze provincie, ons land en de wereld. Maar willen wij een toekomst zonder landschappelijk schoon? Wij roepen de politiek op om het opwekken van duurzame energie te bundelen op de plaatsen die hiervoor het meest geschikt zijn.

https://petities.nl/petitions/behoud-het-groninger-landschappelijk-erfgoed?locale=nl

Happy Stones in Steendam

Nieuw in Steendam!
Op  zaterdag 20 februari 2021 werd het officiële startschot gegeven voor HappyStones Steendam.

Vanaf 11.15 uur verstopten de eerste kinderen hun zelf gemaakte Happy Stones stenen in het

Kabouterpad Steendam

te Steendam.

Het feestelijke startschot werd om 11.00 uur gegeven vanaf

Kaap Steendam

aan de Damsterweg 20 te Steendam.

Ieder was daarbij uitgenodigd om met inachtneming van de coronamaatregelen, stenen te komen verstoppen of te komen zoeken.
In de welbekende brievenbus van het kabouterpad bij Kaap Steendam liggen kant en klare Happy Stones, die door ieder verstopt mogen worden in het kabouterpad of elders in Steendam.
Liever zelf stenen maken ? Dat kan. Jong en oud kunnen stenen beschilderen met bijvoorbeeld acrylstiften en afmaken met blanke lak. Let op : omdat een steen een natuurproduct is, moet het een natuurproduct blijven dus alleen beschilderen en er verder niets op plakken !
Wanneer men liever zoekt en vindt kan er op deze site een foto van geplaatst worden met vermelding van de vindplaats. Dan mag hij best even blijven logeren bij jou maar kom je hem wel weer een keer verstoppen?

Platform Fokus: voorkom overhaaste beslissingen

Beste dorpsgenoten,

We hopen dat het goed met u gaat en dat 2021 veel goeds mag brengen. Met 2020 kijken we terug op een in vele opzichten bijzonder uitdagend jaar. Het coronavirus liet ons maar niet los en waar een crisis mensen vaak dichter bij elkaar brengt dwong het ons nu juist tot het houden van afstand. Voor ons betekende het veel online overleggen en beperkte mogelijkheden om u uit te nodigen voor dorpsbijeenkomsten. Toch blijft het samen optrekken en elkaar helpen in de versterkingsoperatie de belangrijkste doelstelling van Dorp in eigen hand. We hopen dat u ons en elkaar weet te vinden en nodigen u van harte uit om nog meer gebruik te maken van de mogelijkheden die Platform Fokus biedt.

 We realiseren ons dat er de laatste tijd veel informatie op u is afgekomen. Begin december ontving u onze gezamenlijke startbrief met informatie over de planning. Vlak voor de feestdagen was er de brief met uitleg over de uitkomst van de tijdvakkendiscussie. Inmiddels heeft u ook nog een brief van NCG mogen ontvangen over het bestuursakkoord. Bij elkaar is het nogal veel en we begrijpen het als u er weinig meer van snapt. Er ontstaan nieuwe keuzemogelijkheden waarvan de gevolgen nog niet goed te overzien zijn.

 Tijdvakken

Zoals u hebt kunnen lezen in de brief over de tijdvakken krijgt iedereen met een beoordeling op basis van tijdvak 2 de mogelijkheid om een verschillenanalyse te vragen op basis van tijdvak 1. Hiermee is voor iedereen een gelijke uitgangspositie bereikt en daar zijn we trots op. Hoewel we nu inschatten dat niet veel mensen hiervoor zullen kiezen, vinden we het vooral voor het vertrouwen en de sociale samenhang in de dorpen van groot belang dat de spelregels voor iedereen gelijk zijn.

 Bestuursakkoord

Met het bestuursakkoord krijgt u er als het ware een keuzemogelijkheid in tegengestelde richting bij. Als u ervoor kiest om uw woning volgens de laatste inzichten opnieuw te laten beoordelen, staat daar een op het eerste gezicht aantrekkelijke vergoeding tegenover. Weet echter dat u sowieso al recht heeft op een deel van de vergoeding als uw woning versterkt moet worden. Bovendien is er nog veel onduidelijk over het hoe en wanneer en zal er wel wat tijd overheen gaan voordat de afspraken uit het bestuursakkoord helemaal zijn uitgewerkt. Dat maakt het op dit moment onmogelijk om alle opties en consequenties goed te overzien.

Een keuze maken

Wij kunnen en willen u niet vertellen wat u moet doen. Wat verstandig is, hangt af van uw persoonlijke situatie en wensen, het versterkingsadvies en de uitwerking van de afspraken uit het bestuursakkoord. Wij hebben maar één belang en dat is u zo goed mogelijk ondersteunen bij het maken van de voor u beste keuze. Wij adviseren u om geen overhaaste beslissingen te nemen. Wacht u in elk geval het versterkingsadvies af. We wijzen u graag op de mogelijkheid om bij NCG aan te geven dat u het versterkingsadvies wilt ontvangen zodra het beschikbaar is. Hiervoor kunt u contact opnemen met uw bewonersbegeleider van NCG. Als u niet weet wie dat is kunt u terecht bij Arja de Roder en Marieke Winter, die zich elders op deze website hebben voorgesteld. Als u door VIIA wordt benaderd voor het eerste gesprek is het om vertraging voor uzelf en het programma te voorkomen van belang dat u dat laat doorgaan. Hiermee maakt u nog geen keuze en dit kan u juist helpen om de zaken goed op een rijtje te krijgen.

Waar u ook voor kiest, er ontstaan bij deze versterkingsoperatie altijd mogelijkheden om uw woning te verduurzamen of anderszins te verbeteren. Ons doel is en blijft iedereen zo goed mogelijk in staat te stellen om op basis van juiste en volledige informatie een goede afweging te maken. Zodat iedereen uiteindelijk met tevredenheid op het proces kan terugkijken en niet achteraf denkt: had ik maar… Zodra er meer informatie bekend is zullen we ons best doen om alles zo helder mogelijk op een rijtje te zetten. Als u vragen heeft kunt u natuurlijk altijd bij ons terecht. Op die manier hopen we u ook in 2021 weer van dienst te kunnen zijn.

Met vriendelijke groet,

Mariska Goeree en Christiaan Wiepkema

Platform Fokus | alle rechten voorbehouden | verzonden in opdracht van Platform Fokus