Expositie Green Fields bij Kultuureiland

Wat zijn de overblijfselen van de onlangs gesloten gaswinningslocaties, hoe verloopt het proces van het opruimen, wie is de eigenaar van risico en wat zijn de verhalen die zijn ontstaan met de tijd? 

 Expositie 10 september – 7 oktober 2023

De expositie ‘Green Fields /Subsurface’ is een mix van installaties met geluid, tekstuele sculpturen en performance die plaatsvindt op het Kultuureiland in Steendam. Gelegen tegenover gaswinningslocatie Siddeburen en boven op het Groninger gasveld, toont de tentoonstelling een dialoog met de ongrijpbare aard van gas als grondstof, en met de aardbevingen veroorzaakt door de decennialange winning van gas.

Gedurende een residentie van een maand onderzochten Alec Mateo, Artun Alaska Arasli en Noa-Marthe Prins regionale uitputting van het gebied door de gaswinning met de nadruk  de taalkundige nuances, veranderende dynamieken van zelfbeschikking en risicoverdeling. Gepositioneerd tussen het moeizame proces van het structureel sluiten van alle Groningse gaswinning locaties en de snel opkomende “groene” energie-industrieën, proberen hun werken de narratieven en klimaateffecten van deze transitie op micro- en macroschaal te laten wankelen.

 

Programma opening 10 september

(optioneel) 12:20 vertrek bus vanaf Groningen hoofdstation naar Kultuureiland inclusief soundscape door Phantom Wizard (muzikant episode)

13:00 opening + cava

13:10 performance soundtrack door Phantom Wizard

13:30 performance ‘GASLIGHT’ door Noa-Marthe

15:00 eerste bus terug naar Groningen

17:00 tweede bus terug naar Groningen 

 

Retour tickets voor de bus zijn €7,50.

Meer informatie over de expositie, bereikbaarheid en de kunstenaars vind je op: www.hetresort.nl/s06e01.html  

Mede mogelijk door: Mondriaan Fonds, Kultuureiland, Peergroup, Frank Fokkens en Stal van ’t Geerland.