Bezoek minister Ollongren aan Tjuchem en Steendam

Dorp in eigen hand heeft nu ook Den Haag bereikt én andersom. Woensdagmiddag mochten we ons verheugen in een werkbezoek van minister Kajsa Ollongren aan onze dorpen. In de Plaaisterploats vertelden we haar uitgebreid over de voordelen van onze eigen versterkingsaanpak.

Alles draait daarbij om het ontzorgen van de bewoner door VIIA, een organisatie die daar vanwege haar ervaring en expertise bij uitstek geschikt voor is. Zij zullen er samen met ons als bewoners voor zorgen dat er voor elke woning een plan komt waarbij niet alleen naar de veiligheid wordt gekeken, maar ook rekening wordt gehouden met andere wensen. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan het verduurzamen of levensloopbestendig maken van de woning. Op die manier kan iedereen die dat wil optimaal gebruikmaken van de koppelkansen die de versterkingsoperatie met zich meebrengt. Naast hun adviserende rol zal VIIA er ook op toezien dat de werkzaamheden worden uitgevoerd zoals dat met de aannemer is afgesproken. Hierdoor kunnen zij aan het eind van het proces voor elke versterkte woning een certificaat afgeven dat aantoont dat de woning volgens de geldende veiligheidsnorm versterkt is. Deelname is uiteraard vrijwillig, maar wij kunnen echt geen reden bedenken om het af te slaan. We hopen en denken dat we ons met deze aanpak als dorpen en dorpsgenoten samen veel beter door de versterking heen zullen slaan. Ondanks al het ‘gedoe’ dat de versterkingsoperatie ongetwijfeld ook zal geven hopen we er daardoor uiteindelijk toch samen met een positief gevoel op terug te kunnen kijken. Minister Ollongren toonde zich erg onder de indruk van de kracht in onze dorpen en de gewoonte om dingen zelf en met elkaar op te pakken.

Maar de minister was er niet alleen voor de gezelligheid. Ook de gebiedsgerichte aanpak, die we vanaf de brieventeruggeefactie in Tjuchem zo fel hebben bevochten, kwam uitgebreid aan de orde. Álle woningen opnemen en beoordelen volgens dezelfde norm is voor ons altijd het uitgangspunt geweest en gebleven. Hoewel we erg blij zijn met de constante steun van de gemeente op dit punt verwachten we ook van NCG dat zij de met ons gemaakte afspraak hierover nakomen. We deden dan ook een klemmend beroep op de minister om NCG in staat te stellen zich van haar betrouwbare kant te laten zien. Burgemeester Hoogendoorn en wethouder van Schie onderschreven ons betoog, waarmee er een krachtig en eensluidend signaal werd afgegeven. Onze boodschap werd duidelijk gehoord, hopelijk blijkt snel dat er ook is geluisterd.

Tot slot hebben we een goed woordje gedaan voor de aanvraag die we namens onze dorpen hebben ingediend bij het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW). Als deze aanvraag wordt gehonoreerd betekent dat een extra subsidie voor het aardgasvrij maken  van de woningen. Die komt dan bovenop de al bestaande regelingen, waardoor er voldoende budget ontstaat voor iedereen met ambities op het gebied van duurzaamheid en het aardgasvrij maken van de woning. Ook voor de mensen die gewoon graag een lagere energierekening willen biedt dit uiteraard mogelijkheden. Na de zomer horen we of onze aanvraag is toegekend. We hebben er een goed gevoel over. Duimen jullie met ons mee?

Kortom, we denken dat we er goed in geslaagd zijn om ons enthousiasme en het belang van een eenduidige versterkingsaanpak op de minister over te brengen. We hopen dat dit enthousiasme indirect ook jullie bereikt en dat dit jullie vertrouwen en kracht geeft. We krijgen ondertussen al best wel wat vragen en dat vinden we fijn, dus mail of bel gerust. Weet dat we het persoonlijke contact net zo missen als jullie dat misschien doen en dat we er hard aan werken om jullie binnenkort in elk geval te kunnen ‘ontmoeten’ op Platform Fokus.

Via de link vinden jullie de presentatie die we afgelopen woensdag ter ondersteuning hebben laten zien.

Met vriendelijke groet,

Mariska Goeree (goeree.m@gmail.com, 06-16024233)

Christiaan Wiepkema (christiaan_wiepkema@hotmail.com, 06-41173212)